Πότε καταβάλλεται το 1,2 δισ. για άμεσες ενισχύσεις, ελαιόλαδο και Εξισωτική

Σε τρεις φάσεις και πριν από τα Χριστούγεννα πρόκειται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», οι μεγάλες πληρωμές του Δεκεμβρίου. Το πακέτο πληρωμών, ύψους 1,2 δισ. περίπου, περιλαμβάνει την καταβολή της εξόφλησης των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, του έκτακτου κορωνομέτρου για τους ελαιοπαραγωγούς και της εξισωτικής αποζημίωσης 2020.

Η πρώτη φάση ξεκινά στις 17-18 Δεκεμβρίου, με την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων, που αφορούν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, ύψους 390 εκατ. ευρώ περίπου, το Πρασίνισμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, και την ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, ύψους 36 εκατ. ευρώ περίπου. Μάλιστα την Πέμπτη 10/12, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τον συντελεστή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας, που για το έτος αιτήσεων 2020 καθορίζεται στο 36,5%.

Ελαιόλαδο

Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με το ΥΠΑΑΤ, γνωστοποιήθηκε ότι το διάστημα 21-23 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του έκτακτου κορωνομέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 (Μέτρο 21 – COVID), ύψους 126 εκατ. ευρώ, στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος ενστάσεων κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Να θυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, υποβλήθηκαν 144.354 αιτήσεις από κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς ελαιολάδου, συνολικού αιτούμενου ύψους ενίσχυσης 126.919.277 ευρώ.

Πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη εκδώσει την εγκύκλιο για τη διαδικασία έγκρισης της δαπάνης του μέτρου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διοικητικοί έλεγχοι πληρωμής, η αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής και η συγκρότηση του φακέλου για να ακολουθήσει η πληρωμή των δικαιούχων.

Εξισωτική

Η τρίτη και τελευταία φάση έχει οριστεί για την 24η Δεκεμβρίου, με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης 2020, ύψους 252 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό πήρε και την υπογραφή του υπουργού Μ. Βορίδη.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, η περίοδος των ενστάσεων κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με την προσωρινή κατάταξη και τους μη εγκεκριμένους παραγωγούς με κωδικό απόρριψης «ο αιτών έχει αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα – Συνταξιούχος με άμεση σύνταξη», ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι, μετά από τις σχετικές διευκρινίσεις που έλαβε από τον ΕΦΚΑ, έγινε εκ νέου επεξεργασία του αρχείου.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παραγωγών που αφορούν συνταξιούχους λόγω θανάτου συζύγου ή γονέα, οι οποίοι θα εξαιρεθούν από τον κωδικό απόρριψης κατά την 2η κατάταξη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020