Οι πράσινες ομάδες προτρέπουν σε ακύρωση της νέας ΚΑΠ

Να ακυρώσει τη συμφωνία που επετεύχθη για τη νέα ΚΑΠ ζητούν από την ΕΕ διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, προειδοποιώντας ότι οι προγραμματισμένες αλλαγές δεν αρκούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ ολοκληρώθηκαν αισίως στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Η προσωρινή συμφωνία, για την οποία εκκρεμεί επικύρωση, προβλέπει την προώθηση πιο πράσινων πρακτικών και την οικονομική επιβράβευση των αγροτών που υιοθετούν βιώσιμες μεθόδους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, αρκετοί πράσινοι πολιτικοί και ακτιβιστές δεν είναι ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις και καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει τη συμφωνία, η οποία απαιτεί έγκριση από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Ο Πράσινος Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πλασματική πραγματικότητα που κατασκευάστηκε από συντηρητικούς» για να αποτρέψει τον κλάδο από την ευθυγράμμιση με φιλόδοξους πράσινους στόχους περιορισμού των εκπομπών. «Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει την ΚΑΠ» έγραψε στο Twitter η γνωστή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία πρωτοστατεί σε εκστρατεία για την απόσυρση τη αναθεωρημένης ΚΑΠ.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται τους επόμενους μήνες και, όπως αναφέρουν οι Financial Times, είναι πιθανό να είναι οριακή, αφού οι κεντροδεξιές και οι φιλελεύθερες ομάδες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις