«Πράσινο» από Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ άναψε η Κομισιόν, με τη σκυτάλη τώρα να περνάει στα κράτη-μέλη και τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Μάλιστα η έκθεση συμμόρφωσης φέρεται να έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να εγκριθεί η  εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, το θέμα τα κλείσει στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι, καθώς όσα απομένουν θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στην έκθεση η Κομισιόν διαπιστώνει «σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.