Πράσινο φως από την COMAGRI για τη νέα ΚΑΠ, τον Νοέμβριο η τελική ψηφοφορία από την Ολομέλεια

Εγκρίνεται σήμερα η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»

«Πιθανότατα στη σύνοδο του Νοεμβρίου» θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η συμφωνία για τους τρεις κανονισμούς της νέας ΚΑΠ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, το ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, αμέσως μετά την έγκριση που έδωσε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (COMAGRI).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της COMAGRI, οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για τους τρεις Κανονισμούς της ΚΑΠ, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, ώστε να προωθηθούν στη συνέχεια προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Οι Κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, καθώς δεν έλειψαν οι φωνές ευρωβουλευτών που μίλησαν για «ανύπαρκτους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους».

Ειδικότερα, ο Κανονισμός για τα Στρατηγικά Σχέδια εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 αποχές, ο Κανονισμός για την ΚΟΑ με 40 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 αποχές, και ο Οριζόντιος Κανονισμός (χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ), με 39 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές.

«Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»

Στην ημερήσια διάταξη ήταν και η ειδική στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», με τη συμμετοχή της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου.

Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών υποστήριξε τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για τη μείωση των χημικών φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, επισημάνθηκε από κάποιους ότι η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ δεν συνάδει με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας καλώντας Κομισιόν και Συμβούλιο να λάβουν μέτρα, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνοχή.

Οι επιτροπές, πάντως, ενέκριναν κατά πλειοψηφία πάνω από 2.200 τροπολογίες, με την τελική ψηφοφορία για τη στρατηγική να διεξάγεται σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.