Μια σκόνη από κίτρινα αλευροσκούληκα (mealworms) ενδέχεται να είναι το επόμενο τρόφιμο με βάση τα έντομα που θα κυκλοφορήσει στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ μετά την έγκριση που απέσπασε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν εγείρει ανησυχίες για την υγεία.

Η επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία επικεντρώθηκε στην ασφάλεια της επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνης των κίτρινων αλευροσκούληκων, δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία είχε αναθέσει στην επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να ερευνήσει την εν λόγω σκόνη μετά από σχετικό αίτημα της γαλλικής εταιρείας Nutri’Earth.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σκόνη, η οποία παρασκευάζεται από την προνυμφική μορφή του εντόμου Tenebrio molitor, είναι θρεπτική και ασφαλής εάν αξιοποιηθεί με τους τρόπους που προτείνει η εταιρεία. Αυτοί περιλαμβάνουν τη χρήση της ως συστατικού σε διάφορα παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων με βάση το αλεύρι, όπως το κέικ και ο άρτος, αλλά και τα ζυμαρικά και το τυρί, με τα τρόφιμα να προορίζονται για τον «γενικό πληθυσμό».

«Δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, η επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι οι προνύμφες εκτρέφονται χωριστά από τα ενήλικα σκουλήκια», καταλήγει το κείμενο.

Η ανωτέρω γνωμοδότηση αφορά το έβδομο καινοφανές τρόφιμο που προέρχεται από έντομα και του οποίου η EFSA αξιολόγησε την ασφάλεια, μετά από αυτό του αποξηραμένου κίτρινου αλευροσκώληκα, καθώς και των κατεψυγμένων και αποξηραμένων σκευασμάτων ακρίδων και γρύλων.

Για την IPIFF, την ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα για τον κλάδο των εντόμων, η γνωμοδότηση συνιστά ορόσημο για την ευρύτερη εμπορευματοποίηση εδώδιμων εντόμων στην ΕΕ, τοποθετώντας τα ως «συμπληρωματική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας». Ωστόσο, έρχεται εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης επιφυλακτικότητας σχετικά με την πρακτική της χρήσης των εντόμων ως τροφίμων.

Αντιδράσεις

Πρόσφατα, μια σλοβακική μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις Σλοβάκους ανησυχούν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών από έντομα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία έλαβε μέτρα για να απαγορεύσει τη χρήση αλεύρων από έντομα στα ζυμαρικά, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τις γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία για τα νέα τρόφιμα, η γνωμοδότηση της EFSA θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου τα τελευταία να συζητήσουν για το αν θα εγκρίνουν τα νέα τρόφιμα και τους όρους χρήσης τους.