Πράσινο φως για τη μεταβατική ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

✱ Χωρίς να καθοριστεί ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, δεν προχωράνε οι συζητήσεις για την αναθεώρηση
✱ Υψηλούς στόχους θέτει η νέα προεδρία της Κροατίας

Το δύσκολο έργο για την επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ με βάση τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα σηκώσει στις πλάτες της από το νέο έτος η Κροατία, η οποία διαδέχεται τη Φινλανδία στη θέση της προεδρίας. Το 2019 κλείνει με δύο δεδομένα:

Πρώτον, ότι το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας (AGRIFISH) θα καταλήξει σε μία τελική θέση για τη νέα προγραμματική περίοδο μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και, δεύτερον, ότι προχωρά η πρόταση για την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ.

Άλλωστε, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρώτη μεταβατική δέσμη κανόνων για την επέκταση της τρέχουσας ΚΑΠ έως το έτος 2021. Μάλιστα, η έγκριση έγινε με ταχεία διαδικασία –χωρίς καμία τροποποίηση– και κατά πλειοψηφία (637 υπέρ, 27 κατά και 20 αποχή). Το επικυρωμένο κείμενο καλύπτει τα τεχνικά σημεία της παράτασης διάρκειας ενός έτους και περιλαμβάνει διατάξεις που εξασφαλίζουν τόσο τον μηχανισμό της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, όσο και τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των δύο πυλώνων.

Πλέον, μένει η ομόφωνη συμφωνία από τους υπουργούς Γεωργίας των κρατών-μελών, οι οποίοι και πρόκειται να συνεδριάσουν μετά τα μέσα Ιανουαρίου 2020. Αυτή θα είναι και η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας υπό την κροατική προεδρία.

Πρώτα το ΠΔΠ

Στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η έκθεση προόδου της φιλανδικής προεδρίας σχετικά με τις εργασίες που διεξάγονται για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η δέσμη περιλαμβάνει κανονισμούς για τα στρατηγικά σχέδια στο πλαίσιο της ΚΑΠ, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ, καθώς και την κοινή οργάνωση των γεωργικών προϊόντων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου, Γιάρι Λέππα, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων: «Κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας κατέστη σαφές ότι χωρίς την ολοκλήρωση των εργασιών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας για την επίτευξη κοινής θέσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ».

Εμπόδια

Εξάλλου, παραμένουν τα εμπόδια στην εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη προσπαθούν επί του παρόντος να μειώσουν τις συνεισφορές τους, όπως η Γερμανία, ενώ άλλες χώρες ζητούν περισσότερα χρήματα. Υπό το πρίσμα αυτό, η φινλανδική προεδρία παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε συγκεκριμένα σημεία της μεταρρύθμισης, όπως για τον οριζόντιο κανονισμό, ενώ δυσκολία καταγράφεται και σε μια κοινή θέση όσον αφορά την εξωτερική σύγκλιση.

Την παρθενική του εμφάνιση στο Συμβούλιο έκανε ο νέος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος δεσμεύτηκε να συμβάλει στη συνέχιση των συζητήσεων με βάση το τρέχον σχέδιο, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για να μιλήσουμε από μηδενική βάση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμφώνησε με τη θέση ότι η νέα ΚΑΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΠΔΠ και ότι έχει ανάγκη από έναν ισχυρό προϋπολογισμό. Ενθάρρυνε, δε, τα κράτη-μέλη να αναλάβουν πιο ενεργή δράση στα θέματα για το περιβάλλον.

Κι ενώ η φινλανδική προεδρία κλείνει τις εργασίες της με την πεποίθηση ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη συζήτηση για τα αγροπεριβαλλοντικά θέματα, υπουργοί, μεταξύ αυτών και της Δανίας, εξέφρασαν την άποψη ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν βασίζεται σε εθελοντικά προγράμματα.

Συμπεράσματα

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Συμβούλιο εξέδωσε, μεταξύ άλλων, συμπεράσματα σχετικά με τα προσεχή βήματα που θα βελτιώσουν τους τρόπους αντιμετώπισης και αποτροπής δόλιων πρακτικών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά και τις πολιτικές κατευθύνσεις για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών του πλανήτη.

Μάλιστα, κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τα όρια αλιευμάτων για το 2020 όσον αφορά τα 89 κύρια εμπορικά ιχθυαποθέματα. Η συμφωνία βασίζεται σε ισχυρή δέσμευση στους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Προτεραιότητες

Με την αρχή του νέου έτους, και για έξι μήνες, τα ηνία της προεδρίας παίρνει η Κροατία, η οποία έχει ήδη επισημάνει ότι η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει το σημαντικότερο θέμα της θητείας της. Προτεραιότητά της είναι να κλείσει χωρίς καμία καθυστέρηση η εκκρεμότητα της μεταβατικής περιόδου, ενώ ψηλά στην ατζέντα της έχει θέσει τη στήριξη του μοντέλου με τα «Έξυπνα χωριά», με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου.

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου του 2020.