«Πράσινο» για μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε αγροεφόδια και μηχανήματα
«Παράθυρο» για μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα αγροεφόδια, στα αγροτικά μηχανήματα, αλλά και στις πωλήσεις σύσπορου βάμβακος από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια ανοίγει νέα κοινοτική οδηγία, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αλλαγές μπορούν να τεθούν σε ισχύ από το 2025, αφού πρώτα ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία (προθεσμία έως 1/1/2025) και υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, για την ακρίβεια, στις προτεραιότητες πολιτικής της και στον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», η συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ είχε κλειδώσει στο Ecofin της 9ης Δεκεμβρίου 2021.
Με τη δημοσίευση της οδηγίας (2022/542), η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα σε λιγότερο από τρία χρόνια από τώρα να καθιερώσει σε μόνιμη βάση μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή (με βάση τα σημερινά δεδομένα) 13% από 24% στα λιπάσματα και στα φυτοπροστατευτικά. Βέβαια, για τα λιπάσματα η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή στο 6%.
Τι προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς
Στο 13% θα μπορούν να υπαχθούν από το 2025 και οι πωλήσεις σύσπορου βάμβακος. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο βαμβάκι είχε θίξει η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), καθώς, όπως σημείωνε στην «ΥΧ» επιχειρηματίας του κλάδου, «με το σημερινό καθεστώς και δεδομένου ότι το εκκοκκισμένο βαμβάκι είναι εξαγωγικό προϊόν, τα εκκοκκιστήρια πληρώνουν ΦΠΑ 24% στους αγρότες χωρίς να τον εισπράττουν κατά τις πωλήσεις που τα ίδια πραγματοποιούν.
Θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αίτησης και επιστροφής από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση και οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να λειτουργούν, τρόπον τινά, σαν προσωρινοί χρηματοδότες κεφαλαιακών αναγκών».
Η πάγια θέση των αγροτών, όπως έχει εκφραστεί κατά καιρούς και από τους εκπροσώπους τους στη Διεπαγγελματική Βάμβακος, ήταν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον ΦΠΑ του σύσπορου βάμβακος θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αναπροσαρμογή και των συντελεστών που αφορούν το σύνολο των μέσων παραγωγής.
«Δεν είναι δυνατόν να πουλάμε το βαμβάκι μας με ΦΠΑ 13%, τη στιγμή που αγοράζουμε, για παράδειγμα, μηχανήματα και ανταλλακτικά με συντελεστή 24%. Δεν μπορεί να υπάρξει ισοσκελισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» βαμβακοπαραγωγός. Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η νέα κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ και στα αγροτικά μηχανήματα.
Διατηρείται η έκπτωση 30% στα νησιά
Πέραν αυτών, η οδηγία ανάβει πράσινο φως για τη μονιμοποίηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ (σε σχέση με αυτούς που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα) στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπως επίσης και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου. Με το σημερινό καθεστώς, μειωμένους κατά 30% συντελεστές έχουν μόνο πέντε νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Λέσβος, Κως) λόγω των προσφυγικών ροών.
Πλέον, η δυνατότητα καθιέρωσης μειωμένων συντελεστών (17% αντί για 24%, 9% αντί για 13% και 4% αντί 6%) διευρύνεται για όλα τα νησιά (πλην Κρήτης) και αποσυνδέεται από το προσφυγικό.
Με τη νέα οδηγία η Ελλάδα μπορεί, επίσης, παρατείνει μέχρι το τέλος του 2024 την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, ενώ από 1ης Ιανουαρίου και μετά μπορεί να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή 13% ή και μηδενικό, όπως ισχύει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, σε περιπτώσεις έκτακτων-συνθηκών, φυσικών καταστροφών και πανδημιών, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απαλλάξει πλήρως από τον ΦΠΑ συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.
Τέλος, μειωμένοι συντελεστές μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλιακά πάνελ, χειρουργικές μάσκες, υπηρεσίες παροχής live-streaming θεαμάτων, ενώ δίνεται και δυνατότητα πλήρους απαλλαγής από τον ΦΠΑ για βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, μεταξύ αυτών για ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.