Πρεμιέρα για τα πρώιμα ελληνικά λεμόνια στη λαϊκή αλλά με τιμές που αγγίζουν τα 3 ευρώ

Μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1-1,2 ευρώ το κιλό

Λεμόνι: Ξεκίνησε δυνατά, αλλά έχασε έδαφος
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές για τα πρώιμα πράσινα, ακόμα, λεμόνια, στις περιοχές του Κιάτου και του Αιγίου, όπως μας λένε εκπρόσωποι των παραγωγών. Συγκεκριμένα, τα πρώτα λεμόνια που κόπηκαν γύρω στις 30 Αυγούστου «έπιασαν» και το 1,5 ευρώ «για τους καλλιεργητές που έχουν σωστά συντηρημένα τα κτήματά τους και η παραγωγή τους έφτασε στο σωστό μέγεθος, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συλλογής», αναφέρουν.

Μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη, μέσα σε δέκα ημέρες, η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1-1,2 ευρώ το κιλό. Την ίδια μέρα, την προηγούμενη Δευτέρα, οι ποσότητες που έφταναν στους πάγκους των λαϊκών ως ελληνικά λεμόνια πωλούνταν προς 2,5-3 ευρώ. Από το επιτόπιο ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκύπτει ότι ακόμη το μεγάλο λιανεμπόριο διακινεί μόνο εισαγόμενα λεμόνια στα 2,95 ευρώ Αργεντινής, μέχρι 3,47 ευρώ Τουρκίας.

Στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (ΟΚΑΑ), ωστόσο, τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη είχαν αναρτηθεί από τους εμπόρους δύο τιμές, μία για ελληνικά και μία για εισαγόμενα λεμόνια. Τα πρώτα διατίθεντο προς 1,2-1,5 ευρώ το κιλό και τα εισαγωγής προς 1,8-2 ευρώ. Κύκλοι των παραγωγών εκτιμούν πως μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η τιμή παραγωγού για τις εγχώριες ποσότητες θα διαμορφωθεί γύρω στα 90 λεπτά το κιλό.

Την εκτίμηση αυτή αποδίδουν στο γεγονός αφενός ότι θα συγκομιστούν κι άλλες ποσότητες, αφετέρου ότι έχουν εισαχθεί ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες από την Αργεντινή, οι οποίες, λόγω των υψηλών τιμών που διακινήθηκαν, έχουν δημιουργήσει μεγάλο στοκ, το οποίο, προκειμένου να πουλήσουν οι εισαγωγείς, ρίχνουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα για την εγχώρια παραγωγή, ασκώντας πιέσεις στην τιμή παραγωγού.

Τα λεμόνια που διατέθηκαν στους καταναλωτές στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν είχαν τελειώσει και οι ποσότητες ελληνικών που είχαν συντηρηθεί στα ψυγεία, πωλήθηκαν όχι μόνο σε απλησίαστες τιμές, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τα 3,5 ευρώ το κιλό, αλλά και κατά μεγάλο ποσοστό σε κακή ποιότητα.

Μελίνα Ζιάγκου, Χριστίνα Καραβοκύρη

-Διαφήμιση-