Πρεμιέρα για τα σεμινάρια Κρητικής Κουζίνας στα ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με μουσική και κεράσματα

Ποιος δεν θα ήθελε να μυηθεί στην αυθεντική κρητική κουζίνα, να φτιάχνει χειροποίητα κρητικά ζυμαρικά και να εκτελεί τις παραδοσιακές συνταγές με άνεση και σιγουριά; Με αυτόν τον στόχο, άνοιξε ο νέος κύκλος σεμιναρίων πάνω στην Κρητική παραδοσιακή κουζίνα από τα ΚΕΚ του Επιμελητήριου Ηρακλείου, που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες.

Μάλιστα, η πρεμιέρα του Εργαστηρίου πήρε έντονο κρητικό χαρακτήρα με κεράσματα υπό τους ήχους *λύρας και λαούτου, που έδωσαν έναν πανηγυρικό τόνο, με τους εκπαιδευόμενους να φτιάχουν στη συνέχεια και με την καθοδήγηση του έμπειρου Σεφ και εκπαιδευτή Γιώργου Λαζανάκη, τα πρώτα κρητικά πιάτα.

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα σημαίνει εποχικότητα, αγνές πρώτες ύλες και συγκεκριμένο πλαίσιο παρασκευής” υπογραμμίζει στη ΝΕΑ Ματιά ο κ. Λαζανάκης, συμπληρώνοντας ότι στόχος των σεμιναρίων είναι “να μπουν τα γνήσια κρητικά πιάτα πάλι στα σπίτια μας, αλλά και τα εστιατόρια“.

Αυτήν τη διάσταση και τη σύνδεση των σεμιναρίων με τις ανάγκες της αγοράς τονίζει στη ΝΕΑ Ματιά και ο Διευθυντής των Τεχνικών Σχολών Μιχάλης Καθαράκης: “Το νέο αυτό Εργαστήριο Ζεστής & Κρύας Κουζίνας, βασίζεται στη γαστρονομική παράδοση του τόπου μας, που αποτελεί ένα μεγάλο κρίκο στην αλυσίδα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι εκπαιδευόμενοι μας να έχουν τη γνώση και την κατάρτιση ώστε να εργαστούν στις κουζίνες των τοπικών εστιατορίων. Αυτό το πετύχαμε στη περίπτωση της Σχολής Αρτοποιίας και στα σεμινάρια της Ιταλικής Κουζίνας.”

Και μια προβολή στο … μέλλον: Τα ΚΕΚ του Επιμελητηρίου ετοιμάζουν αντίστοιχα σεμινάρια και σε άλλες “περιοχές” της κρητικής κουλτούρας και διατροφής, όπως στο περίφημο κρητικό παξιμάδι που ξεκίνησε τη διαδρομή του από τα Μινωικά χρόνια και τους μεζέδες της τσικουδιάς των παραδοσιακών καφενείων της κρητικής υπαίθρου!

Πηγή: neamatia.gr