Οι προβατοτρόφοι στρέφονται στην τεχνολογία για να προστατευθούν από τους ζωοκλέφτες

Αύξηση 15% έχει σημειώσει αριθμός των κλοπών προβάτων από την έναρξη της καραντίνας, με τις ζωοκλοπές να κοστίζουν τώρα στους Βρετανούς κτηνοτρόφους περίπου 3,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πλέον, οι τελευταίοι στρέφονται στη λύση της τεχνολογίας, ενσωματώνοντας μικρές ηλεκτρονικές ετικέτες ασφαλείας στα πρόβατα για να μπορούν να παρακολουθούν τη θέση των κλεμμένων ζώων.

Το αξιόπιστο αυτό αντικλεπτικό σύστημα χρησιμοποιεί ετικέτες ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες είναι κρυμμένες στο μαλλί των ζώων, αλλά και μαρκάρισμα του ζωικού κεφαλαίου με μπογιά που αναμιγνύεται με ειδικές μικροφωτογραφίες που είναι ορατές μόνο από μικροσκόπιο. Ο εμπνευστής του, John Minary, της επιχείρησης TecTracer με έδρα τη Νέα Υόρκη, προσάρμοσε την τεχνολογία που είχε αναπτύξει προκειμένου να προστατεύει τις στέγες των εκκλησιών από τους κλέφτες μολύβδου.

«Κάθε μικροφωτογραφία φέρει έναν μοναδικό κωδικό και όλοι αυτοί οι κωδικοί αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων» εξηγεί ο ίδιος στο βρετανικό δίκτυο Sky News, προσθέτοντας ότι στις παραδοσιακές μεθόδους ταυτοποίησης, όπως η σήμανση με ηλεκτρονικά ενώτια ή βώλους, τα αναγνωριστικά αφαιρούνται εύκολα από τους επιτήδειους.

«Εάν τα πρόβατα έχουν κλαπεί, το σύστημα στέλνει ειδοποιήσεις σε όλους τους πιθανούς ενδιαφερόμενους, όπως σε πλειστηριασμούς ή σφαγεία και μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους κλέφτες», προσθέτει ο Minary.