Προβλήματα με την ελαιοσυγκομιδή στην Δυτική Ελλάδα

Έλλειψη εργατικών χεριών, αμάζευτη παραγωγή και προσβολή από γλοιοσπόριο

«Ενός κακού μύρια έπονται», λέει το γνωμικό και ταιριάζει απόλυτα με τη διαδικασία της φετινής ελαιοσυγκομιδής σε Αχαΐα και Ηλεία. Η έλλειψη εργατικών χεριών καθυστέρησε το μάζεμα της ελιάς, με αποτέλεσμα ο καρπός που δεν συλλέχθηκε ακόμη να υφίσταται προσβολές από γλοιοσπόριο και να γίνεται ακατάλληλος για ελαιοποίηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η παρατεταμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα καλοκαιρία επιτάχυνε την καταστροφή του καρπού πάνω στα δέντρα.

Για το θέμα πήρε θέση ο δήμαρχος της Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, απευθύνοντας αίτημα να επισκεφθούν την περιοχή κλιμάκια του ΕΛΓΑ και να συντάξουν τις εκθέσεις από τις αυτοψίες τους για την έκταση της ζημιάς. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για την αποζημίωση των πληγέντων.

«Εκτός από την επείγουσα ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες, έχουν εμφανιστεί ακόμα δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον, η έλλειψη εργατικών χεριών που αφενός άφησε τις ελιές αμάζευτες και παράλληλα εκτίναξε το εργατικό κόστος και, άρα, το καλλιεργητικό κόστος. Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου και του τρέχοντος Ιανουαρίου που διευκόλυνε την προσβολή του ελαιοκάρπου», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Μάλιστα, τόνισε πως «πρόκειται για ένα σύνολο προβλημάτων που καθιστούν ζοφερό το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής και απαιτούν συνδυασμένες και σοβαρές παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας».

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη ζώνη Μακρίσια-Καλυβάκια του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τον καρπό ποσοτικά και ποιοτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελαιόλαδο που θα παραχθεί μετά τη συγκομιδή. Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, τόνισε με τη σειρά του ότι θα πρέπει να καταγραφεί άμεσα η ζημιά από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.