Τα προβλήµατα στα πρώιµα αντισταθµίζει η παραγωγή στα όψιµα ροδάκινα και βερίκοκα

Οψιμη χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί των πρώιμων ποικιλιών σε ροδάκινο και βερίκοκο. Συνήθως στις αρχές Μαΐου οι πρώιμες περιοχές ξεκινούσαν τη συγκομιδή και στη συνέχεια τη σκυτάλη έπαιρναν οι όψιμες ποικιλίες, οι οποίες κάλυπταν μεγάλο ποσοστό της αγοράς του καλοκαιριού.

Μπορεί ο χειμώνας λόγω του ψύχους να λειτούργησε θετικά στην ύπνωση των οφθαλμών, όμως, κατά τη διάρκεια της έκπτυξης δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα, κυρίως στις υπερπρώιμες ποικιλίες.

Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Κοδέλας, γεωπόνος από το Άργος, το πρόβλημα καρποφορίας στις υπερπρώιμες ποικιλίες ξεπερνά το 70%, λόγω του παγετού στις αρχές της άνοιξης. «Ανάλογα με την ένταση και τον χρόνο του παγετού, όπως επίσης και τη γεωγραφική θέση του κάθε κτήματος, έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Υπάρχουν περιβόλια με σημαντικά προβλήματα που ξεπερνούν ακόμη και το 70% της συνολικής παραγωγής.

Το θετικό είναι ότι οι μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες προς το παρόν χαρακτηρίζονται υπερπαραγωγικές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ποικιλία Μπεμπέκου. Όπως εκτιμούμε, η συλλογή θα ξεκινήσει στις αρχές με 10 Ιουνίου».

Στο ερώτημά μας αν μπαίνουν καινούργιες φυτεύσεις, ο κ. Κοδέλας απάντησε θετικά. «Αν και η περιοχή μας χαρακτηρίζεται ζώνη των εσπεριδοειδών, πολλοί παραγωγοί δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το βερίκοκο και το ροδάκινο σε επιτραπέζιες ποικιλίες, για να κερδίσουμε την πρωιμότητα».

Η βιομηχανία είναι δύναμη για το βερίκοκο της Αργολίδας

Μπορεί οι υπερπρώιμες ποικιλίες στο βερίκοκο να δώσουν προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν, όμως «η συντριπτική πλειονότητα των ποσοτήτων που παράγονται πηγαίνουν στη μεταποίηση», επισημαίνει ο Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας.

Περιγράφοντας την εικόνα της παραγωγής σε βερίκοκο, νεκταρίνι και ροδάκινο, υποστηρίζει ότι «οι υπερπρώιμες ποικιλίες βγαίνουν σε μεγάλο ποσοστό εκτός παραγωγής, όμως οι μεσαίες και οι όψιμες έχουν πολύ καλή εικόνα και θα χρειαστούν αραιώματα. Για να γίνουν σωστά αυτά, χρειάζονται και εργατικά χέρια βέβαια, τα οποία αυτήν τη στιγμή σπανίζουν. Έτσι, παραμένει ο κίνδυνος το μέγεθος των καρπών να επηρεαστεί».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του βερίκοκου και των συμβάσεων με τις βιομηχανίες που γίνονται κάθε χρόνο, ο κ. Φάκλαρης ήταν σαφέστατος. «Το κόστος παραγωγής το τελευταίο διάστημα έχει ανέλθει στα ύψη. Τα 50 λεπτά που κλείσαμε πέρυσι με τις βιομηχανίες για το βερίκοκο δεν μπορούν να καλύψουν τα αυξημένα κόστη που δημιουργούνται από την αύξηση των εισροών. Προς το παρόν, δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις νέες τιμές και είμαστε σε μία φάση διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες μεταποίησης για τη νέα συλλεκτική περίοδο».

Φορτωμένα με καρπούς τα δέντρα στον Βελβεντό

Τυχεροί δείχνουν να είναι οι παραγωγοί του Βελβεντού όπου για λίγες ημέρες ξεπέρασαν το πρόβλημα του παγετού, με αποτέλεσμα η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα δέντρα και οι καρποί τους να είναι στα καλύτερα για την εποχή αυτή. Την εκτίμηση αυτή μας μετέφερε ο Δημήτρης Τσιαμής γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κάνοντας λόγο για «μικρό ποσοστό καταστροφής από τον παγετό και αμελητέο για τον συνεταιρισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μία οψίμιση της παραγωγής κατά 10 με 12 ημέρες σε σύγκριση με άλλες καλλιεργητικές περιόδους. Η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου, ανάλογα με τις ποικιλίες, και να συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο. Η περιοχή του Βελβεντού για τον ίδιο έχει ιστορικό δεκαετιών και σύγχρονη παραγωγική κουλτούρα.

«Κάθε χρόνο ανανεώνουμε τις καλλιέργειές μας με νέες φυτεύσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οπωροφόρων αποτελείται από δέντρα ηλικίας 4 έως 12 χρόνων». Εκείνο όμως που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι «η αύξηση του κόστους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, γιατί θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των μελών του συνεταιρισμού».

Σταθερή η παραγωγή στα μεταποιήσιμα της Κ. Μακεδονίας

Θετική όπως δείχνει θα είναι η φετινή χρονιά για τον τομέα της μεταποίησης ροδάκινων και βερίκοκων στην Κεντρική Μακεδονία. Η μέχρι τώρα εικόνα των δέντρων δείχνει μία πλούσια καρποφορία και ειδικά αυτά που προορίζονται για μεταποίηση. «Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και βερίκοκων», εκτιμά ο Στέφανος Νταούκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Επίσης, ο ίδιος μας επισημαίνει το μεγάλο κόστος παραγωγής έτσι όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και την ανάγκη εξεύρεσης εργατικών χεριών, για την αραίωση των καρπών και τη συλλογή.