Προβληματισμός για το μέλλον του Μπεμπέκο στην Κορινθία

Μειωμένη παραγωγή και τιμές που δεν αντιστάθμισαν την απώλεια προϊόντος καταγράφουν οι παραγωγοί του βερίκοκου Μπεμπέκο στην Αργολίδα και στην Κορινθία.

Ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, δήλωσε ότι «η ποιότητα ήταν καλή, αλλά τελικά η μειωμένη παραγωγή δεν άφησε πολλά περιθώρια κέρδους, αφού δεν καλύφθηκε η αύξηση στο κόστος καλλιέργειας». Όπως σημειώνει, «η τιμή στο βιομηχανικό Μπεμπέκο πήγε στα 50 λεπτά. Η καλλιέργεια έχει μειωθεί πολύ, καθώς τις προηγούμενες χρονιές το προϊόν είχε απαξιωθεί από τους εργοστασιάρχες και η τιμή του είχε πέσει πολύ χαμηλά. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, για τα κοκκινόσαρκα βερίκοκα έφτασε το 1,10 ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα η τιμή ήταν από 70 έως 80 λεπτά».

Από την πλευρά της βιομηχανίας, ο Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος σημειώνει: «Βγήκαμε εκτός προβλέψεων για την παραγωγή, αφού ξεπέρασε το 50%, με κίνδυνο να βγούμε εκτός συμβολαίων. Η τιμή ήταν στα 50 λεπτά. Φέτος περιμένουμε να φύγουν τα αποθέματα που είχαμε από την περασμένη χρονιά, αλλά και τα φετινά. Όλες οι παράμετροι κόστους ανέβηκαν και το προϊόν πλέον είναι ακριβό. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια σταθερότητα στις αγορές μας και ο προσανατολισμός είναι η Ευρώπη».

Μέλλον

Συνεχίζοντας, ο κ. Κονοπισόπουλος εξέφρασε την ελπίδα «τα επόμενα χρόνια να παραμείνει η τιμή του προϊόντος ψηλά και εμείς από την πλευρά μας να μην πέσουμε κάτω από τα 40 λεπτά, ώστε να μείνει το φυτικό κεφάλαιο που ήδη έχει αρχίσει και γερνά».

Όπως υπογραμμίζει, «η Αργολίδα και η Κορινθία, λόγω του μικροκλίματος, παράγουν την καλύτερη ποιότητα βερίκοκου. Ωστόσο, η έλλειψη νερού στην Κορινθία έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή. Απορώ πώς οι Κορίνθιοι δεν μπόρεσαν να βρουν λύση για να μπορούν να ποτίζουν. Η πορεία που ακολουθούν θα οδηγήσει στον αφανισμό του φυτικού κεφαλαίου, αν δεν βρεθεί λύση για το νερό που πληρώνουν πανάκριβα».