Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν καλεί τους πολίτες να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν κάλεσε τον πληθυσμό να κάνει προμήθειες σε τρόφιμα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σε αυτή τη φτωχή χώρα της κεντρικής Ασίας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην απορρύθμιση του κλίματος και βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του υποσιτισμού.

«Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει προμήθειες μέχρι δύο χρόνων σε τρόφιμα», δήλωσε ο Εμομάλι Ραχμόν, στη διάρκεια ομιλίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή, από την προεδρία με την ευκαιρία μιας παραδοσιακής τατζικικής γιορτής.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κόσμου επιδεινώνεται, ο πληθυσμός αυξάνεται, όπως και οι διατροφικές ανάγκες», συνέχισε, καλώντας τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου «να προστατεύσουν τη διατροφική ασφάλεια της χώρας».

Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, το ποσοστό υποσιτισμού στο Τατζικιστάν είναι το πιο υψηλό στην κεντρική Ασία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) των Ηνωμένων Εθνών, με το 30% των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων να υποφέρουν από υποσιτισμό.

Ο Ραχμόν, που ασκεί την εξουσία χωρίς διακοπή από το τέλος της ΕΣΣΔ, κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να «πρασινίσουν τη χώρα», να «εργαστούν σκληρά» καθώς και να «κάνουν αποτελεσματική χρήση του νερού και της γης».

Σε αυτή την ορεινή χώρα με την εύθραυστη οικονομία, η γεωργία έχει πρωταρχικό ρόλο. Όμως, όπως και στην υπόλοιπη κεντρική Ασία, τα εδάφη υποβαθμίζονται και οι υδάτινοι πόροι μειώνονται, ως αποτέλεσμα κυρίως της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, η πιο φτωχή από τις δεκαπέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εξαρτάται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τις εισαγωγές και παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία παραμένει ο κύριος οικονομικός και στρατιωτικός εταίρος του Τατζικιστάν.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος Ραχμόν, που δεν ανέχεται καμία εναντίωση στην πολιτική σκηνή, τυγχάνει συχνά υποδοχής από βουνά φρούτων κατά τα ταξίδια του στη χώρα, κάτι που δείχνει υποτίθεται τον δυναμισμό του γεωργικού τομέα στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ