Προειδοποιήσεις στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Μεσσηνίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, λόγω της υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας και της αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα.

Συγκεκριμένα, συστήνουν στους κτηνοτρόφους την εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή), τον ψεκασμό των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα μία φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία και τον εμβολιασμό των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, “ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρό νόσημα που οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Ο ιός μολύνει πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα. Το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία και τον ιδιώτη κτηνίατρο που συνεργάζονται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι ο υψηλός πυρετός, ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια, το πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι, η σιαλόρροια, βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια, επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια και δυσκολία στήριξης του ζώου.

Περισσότερες πληροφορίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να λαμβάνουν καλώντας στα τηλέφωνα 272 13 66401, 272 13 66410 και 272 40 22254”.