Προειδοποίηση CEJA: «Μειώνονται οι νέοι αγρότες στην ΕΕ»

✱ Στα 57 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων παραγωγών ✱ Παραμένουν τα προβλήματα

Αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών στην ΕΕ, με τα προβλήματα που επηρεάζουν αφενός την ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού κόσμου αφετέρου την οικονομική βιωσιμότητά του, να παραμένουν δυσεπίλυτα. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA), μόνο το 10% των αγροτών στην ΕΕ είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, με τη μέση ηλικία του αγροτικού δυναμικού να φτάνει πλέον τα 57 έτη.

Πριν από λίγες μέρες, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) στις Βρυξέλλες, έγινε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τρόποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους νέους αγρότες σε οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Χρειαζόμαστε έναν νέο δρόμο, πάνω στον οποίο οι Νέοι Αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν την οικονομική με την περιβαλλοντική σταθερότητα», δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου, Diana Lenzi.

Η ίδια, πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ηλικιακό προφίλ των αγροτών. «Στο ερώτημα εάν έχουμε κάνει αρκετά, είναι σαφές πως η απάντηση είναι όχι, εάν αναλογιστούμε το ποσοστό των εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν από Νέους Αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών». Όπως αποκαλύπτει, μόνο το 10% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών, ενώ η μέση ηλικία των παραγωγών είναι τα 57 έτη. Επιπλέον, μόνο ένα 3% αντιπροσωπεύει τις Νέες Αγρότισσες.

Μία λύση, σύμφωνα με τον Thomas Duffy, αντιπρόεδρο της CEJA, μπορεί να δοθεί με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία αγροτών. Όπως είπε, «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένα πρότυπο ευημερίας στο οποίο όλοι να συμφωνούμε. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ευελιξία για τους αγρότες που κάνουν ξεκάθαρα μια προσπάθεια βελτίωσης». Παράλληλα, όμως, όπως ο ίδιος υπενθύμισε, οι Νέοι Αγρότες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παραγωγοί.

Ο ρόλος του καταναλωτή

Ο T. Duffy τόνισε επίσης την απουσία επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτή και αγρότη, γεγονός που, όπως είπε, επηρεάζει τους Νέους Αγρότες. «Η εικόνα του αγρότη που έχει ο καταναλωτής δεν ευθυγραμμίζεται πάντα με την πραγματικότητα», επισήμανε και τόνισε πως «ενώ ο καταναλωτής σίγουρα αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής, οι αγρότες αντιμετωπίζουν από την πλευρά τους μια κρίση στο κόστος παραγωγής».

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην άποψη που έχει διαμορφωθεί για την καλή διαβίωση των ζώων, εξήγησε ότι ναι μεν ο καθένας έχει την άποψή του, όμως «είναι σημαντικό όχι μόνο να προστατεύουμε το ζώο, αλλά και τον φροντιστή του».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο ο καταναλωτής χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση και για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον αγροδιατροφικό τομέα.

Βιολογικά

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Frans Timmermans, ο οποίος μίλησε για το υψηλό κόστος των βιολογικών προϊόντων και την κατανόηση που πρέπει να δείχνουμε στο γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν τα επιλέγουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν δημόσιες πολιτικές που αφενός «θα ενθαρρύνουν τους αγρότες να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη παραγωγή» και αφετέρου θα μειώσουν την τιμή στο ράφι, ώστε οι καταναλωτές να αρχίσουν να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.

Πάντως, για τον Timmermans οι μεγάλες προκλήσεις δεν περιορίζονται στην κλιματική κρίση, αλλά και στην κρίση βιοποικιλότητας. «Αν δούμε ότι οι επικονιαστές εξαφανίζονται με απίστευτο ρυθμό και ότι οι μισές καλλιέργειες στην Ευρώπη εξαρτώνται από αυτούς, τότε αυταπόδεικτα πρέπει να σώσουμε τους επικονιαστές», είπε χαρακτηριστικά.