Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω σε 20 χώρες τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των μεγάλων οργανώσεων τροφίμων του κόσμου, που προειδοποιούν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ήδη χειρότερη από ό,τι κατά την Αραβική Άνοιξη το 2011.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για το επόμενο τρίμηνο του 2022, εν μέσω προειδοποιήσεων για «πολλαπλές διαφαινόμενες επισιτιστικές κρίσεις».

Οι κρίσεις οφείλονται σε έναν συνδυασμό συγκρούσεων, κλιματικών σοκ και της πανδημίας COVID-19, ενώ επιδεινώνονται από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Στην κορυφή της λίστας των ιδιαίτερα ευάλωτων χωρών –τις οποίες η έκθεση κατονομάζει ως «hotspot πείνας»– περιλαμβάνονται συνήθεις ύποπτες περιοχές, όπως η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη, που παραμένουν στο «υψηλότερο επίπεδο συναγερμού».

Μαζί είναι και πολλές νέες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Σομαλίας και της Κένυας, σε σύγκριση με την τελευταία αναφορά για τα επίκεντρα πείνας, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

www.euractiv.com