Πρόγραμμα αειφορικής παραγωγής ελληνικού σίτου από τη MISKO

Μεταφορά τεχνογνωσίας στους Έλληνες σιτοπαραγωγούς

Πρόγραμμα αειφορικής παραγωγής ελληνικού σίτου από τη MISKO

Το φιλόδοξο νέο πρόγραμμα ελληνικού σίτου της γνωστής εταιρείας ζυμαρικών MISKO παρουσιάστηκε και επίσημα στις 25 Μαΐου στο ξενοδοχείο Domotel Xenia του Βόλου. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ουσιαστική ενίσχυση της αειφορικής παραγωγής υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ελληνικού σίτου MISKO, δρ Θεοφάνης Γέμτος, η υλοποίηση του προγράμματος θα έρθει μέσα από συγκεκριμένα στάδια. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα παραγωγής σίτου, την ενίσχυση της σύνδεσης των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση των αγροτών. Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν συνεργασίες με πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της οποίας θα ενισχυθούν δράσεις έρευνας και εκπαίδευσης των φοιτητών. Επίσης, η MISKO θα χρηματοδοτήσει έρευνα, με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής της καλλιέργειας και θα αναλάβει δράσεις ενίσχυσης της εκπαίδευσης σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα. Ακόμη, θα συνεργαστεί με τους συμβούλους των αγροτών για τη διάδοση της παραγόμενης τεχνογνωσίας στους τελικούς χρήστες, αλλά και για την ανάπτυξη συστημάτων συμβολαιακής γεωργίας.

Η τελική διάδοση της γνώσης θα επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης επιδεικτικών αγρών. Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες θα εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές της καλλιέργειας, όπως συστήματα αειφορικής και πράσινης γεωργίας, γεωργίας ακριβείας και προώθησης καλών γεωργικών πρακτικών. Άμεσος στόχος είναι η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας του σκληρού σίτου στην κατεύθυνση της αειφορικής παραγωγής, του Πρασινίσματος της παραγωγής και της συμπίεσης του κόστους παραγωγής, για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.

Ο δρ Θεοφάνης Γέμτος μίλησε στην «ΥΧ» για τις παραμέτρους συμμετοχής στο πρόγραμμα. «Για τον πρώτο χρόνο, η σκέψη είναι να απευθυνθούμε στα τρία Γεωπονικά Πανεπιστήμια – των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Βέβαια, η προκήρυξη του προγράμματος, η οποία προβλέπεται να γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού, θα είναι ανοιχτή, ώστε να μπορεί να μετάσχει όποιος το επιθυμεί».

Όσο για τα κίνητρα του προγράμματος, ο δρ Γέμτος είναι ξεκάθαρος: «Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι πως θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υστερούμε σε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα παράγουν γνώση, η οποία μεταποιείται στις επιχειρήσεις. Έτσι, εκείνες με τη σειρά τους συνδυάζουν τη γνώση, το κεφάλαιο και την εργασία για να παράγουν προϊόντα που έχουν ζήτηση. Εάν δεν το κατανοήσουμε αυτό ως κοινωνία, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση».

Τέλος, ο δρ Γέμτος σχολίασε τη στάση του αγροτικού κόσμου απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Δυστυχώς, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι αγρότες στην πλειονότητά τους αρνούνταν να εκπαιδευτούν, θεωρώντας ότι τα ήξεραν όλα. Τα τελευταία 4-5 χρόνια, όμως, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε –με ό,τι αυτή συνεπάγεται–, αρχίζουν σιγά σιγά να αναζητούν την πληροφορία και να στρέφονται στην εκπαίδευση. Έτσι, καταφέρνουν και βελτιώνουν τις δεξιότητές τους».