Πρόγραμμα εκπαίδευσης παραγωγών BayGAP της Bayer

Το πρόγραμμα BayGAP της Βayer κέρδισε τις εντυπώσεις στο Global G.A.P. Tour

bayer-tuv-hellas

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 η Αθήνα αποτέλεσε σταθμό του GlobalGAP Tour με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Food Safety Forum.

Τη διοργάνωση ανέλαβε και πραγματοποίησε ο Φορέας Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, έχοντας θέσει ως στόχο του συνεδρίου την ευαισθητοποίηση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων για υιοθέτηση ασφαλών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Στο Συνέδριο που είχε μεγάλη συμμετοχή έδωσαν το παρόν τόσο κυβερνητικοί εκπρόσωποι όσο και φορείς πιστοποίησης, στελέχη του λιανικού εμπορίου, εκπρόσωποι συσκευαστηρίων αλλά και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Στο πλαίσιο του Food Safety Forum, η Bayer είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με εισήγησή της το δικό της πρόγραμμα εκπαίδευσης παραγωγών BayGAP. Η κα Χρυσή Κοτονιά, Sustainable Agriculture Manager του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς και υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος στη χώρα μας ξεκίνησε την παρουσίαση της με μία γενική αναφορά στις δράσεις της εταιρίας σχετικά με τις Συνεργασίες στην Αλυσίδα τροφίμων. Στη συνέχεια, η κα Κοτονιά προχώρησε με αναλυτική περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος BayGAP, το οποίο αποτελεί μία από τις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η Bayer για να υποστηρίξει τους παραγωγούς, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένες λύσεις στο χωράφι. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για έναν δομημένο τρόπο σύνδεσης της εκπαίδευσης των Ελλήνων παραγωγών με την απόκτηση πιστοποίησης της αγροτικής παραγωγής.

Στην Bayer, έχοντας ως βασικούς πυλώνες την Εκπαίδευση, τη Συμβουλή στον Αγρό και την Υποστήριξη για Πιστοποίηση, εργαζόμαστε ώστε το BayGAP να αναγνωριστεί ως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαφοροποίησης των παραγωγών που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις τοπικές και διεθνείς αγορές. Επιπλέον, στόχος μας είναι, μέσα από το πρόγραμμα BayGAP, να παρέχουμε υποστήριξη σε όλους τους συνεργάτες στην αλυσίδα αξίας τροφίμων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους για αειφόρο ανάπτυξη.

Σχετικά με το GLOBALG.A.P.

Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group, με στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής (G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών και των εξαγωγέων – εισαγωγέων.

Το Πλαίσιο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (G.A.P.) περιλαμβάνει την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων καταπολέμησης εχθρών (IPM) και ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης καλλιεργειών (ICM) με στόχο τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση και αειφορία και τη χρήση των αρχών HACCP σε συνδυασμό με την τήρηση της Εθνικής και Διεθνούς Νομοθεσίας.

Ο σκοπός της εφαρμογής του GLOBALG.A.P. είναι η ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανησυχίες του καταναλωτή σε θέματα που αφορούν τη(ν):
• Διατήρηση της εμπιστοσύνης ως προς την ασφάλεια των τροφίμων
• Ελαχιστοποίηση των επιζήμιων επιπτώσεων στο περιβάλλον
• Ελαχιστοποίηση της χρήσης αγροχημικών
• Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης φυσικών πόρων
• Εξασφάλιση θετικής αντιμετώπισης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων

Bayer: Επιστήμη για μία Καλύτερη Ζωή

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2016, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 115.200 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,6 δις ενώ οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη σε € 4,7 δις. Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του Τομέα Πολυμερών, ο οποίος εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 6 Οκτωβρίου 2015, ως ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Covestro. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com