Πρόγραμμα καλλιέργειας αρωματικών φυτών στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία (Upd)

Πρόγραμμα καλλιέργειας αρωματικών φυτών στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Από την Κοζάνη θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας αρωματικών φυτών σε πρώην εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία που εξήγγειλε από την Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ΔΕΗ θα ξεκινήσει με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή Εορδαίας και στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

-Διαφήμιση-

«Ξεκινάμε από την Κοζάνη γιατί υπάρχουν πάνω από 8.000 στρέματα που καλλιεργούνται αρωματικά φυτά, είναι μια περιοχή με το κατάλληλο έδαφος και μικροκλίμα, υπάρχει τεχνογνωσία και μεταποιητικές μονάδες», είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, σε πανελλαδικό επίπεδο, καλλιεργούνται 40.000 στρέμματα αρωματικών φυτών, και υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε ένα χρόνο να φθάσουν τις 140.000.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα, είπε ότι το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (2014 – 2020) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραχώρησε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, ενώ αναφορικά με το πρόγραμμα Leader υπενθύμισε ότι σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθούν 49 προγράμματα σε ισάριθμες αγροτικές περιοχές, με συνολικό προϋπολογισμό 306,6 εκατ. ευρώ.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου υπογράμμισε ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει πλεονεκτήματα και τόνισε ότι εκτός από τα αρωματικά φυτά, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στις καλλιέργειες σπαραγγιών, κρόκου, μανιταριών, οσπρίων, κ.ά.

Το απόγευμα στις 19:30 η ομιλία του πρωθυπουργού 

Εντωμεταξύ, στην Κοζάνη μεταβαίνει σήμερα ο, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 19:30 στην κεντρική εκδήλωση του συνεδρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, στα Κοίλα. 

Η Ύπαιθρος Χώρα στο Περιφερειακό Συνέδριο Δ. Μακεδονίας

Μην χάσετε το αναλυτικό ρεπορταζ από τους απεσταλμένους της “ΥΧ” στο φύλλο της εφημερίδας που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή στις 14/7/2017. Ενημερωθείτε για όσα θα διαδραματιστούν στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. 

Πρόγραμμα – Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

12:30-16:30- 3η Ενότητα: Υποδομές και προσπελασιμότητα
Συντονιστές:

  • Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών ΠΔΜ κ. Μαρία Καρυπίδου
  • Αντιπεριφερειάρχης Υγείας- Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής ΠΔΜ κ. Σταύρος Γιαννακίδης

Ομιλητής:
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης

4η Ενότητα: Περιβάλλον και ενέργεια

Συντονιστές:

  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αθηνά Καλαϊτζόγλου
  • Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΠΔΜ κ. Κωνσταντίνος Γέρου

Ομιλητής:
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Σταθάκης

16:30-18:30 – Διάλειμμα

Κεντρική Εκδήλωση

18:30 – Ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη «Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία: Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας»
19:00 – Υπογραφή Συμφωνίας «Σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας»
19:30 – Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα

 

 

 

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki