Στις πρώιμες ποικιλίες η συγκομιδή, τουλάχιστον 35% παραπάνω από πέρσι η τιμή για το ροδάκινο

Η φετινή σεζόν, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρουσιάζει σαφώς διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά σε σχέση με την περσινή, για το ροδάκινο, η συλλογή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις πρώτες πρώιμες ποικιλίες πλέον στο προσκήνιο, πλην των ορεινών περιοχών.

Την ίδια στιγμή, έμπειροι παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ», επισημαίνουν ότι από την επόμενη εβδομάδα, που μπαίνουν στην παραγωγή οι ποικιλίες με τις μεγάλες αποδόσεις, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, κοινή διαπίστωση είναι ότι οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, οι οποίες ξεκίνησαν πάνω από τα 90 λεπτά για τις υπερπρώιμες ποικιλίες, διαμορφώνονται αυτές τις μέρες σε επίπεδα υψηλότερα κατά τουλάχιστον 35% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό στάδιο συλλογής και εμπορίας των ίδιων ποικιλιών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κουτλιάμπα, πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, «μέχρι στιγμής, υπάρχει ζήτηση και οι τιμές είναι σαφώς καλύτερες από πέρσι. Προς το παρόν, ακόμη διαχειριζόμαστε παραγωγή από άλλες περιοχές συνεργατών μας, προκειμένου να καλύψουμε τους πελάτες μας, καθώς εμείς ξεκινάμε τη συλλογή μετά τις 15 Ιουνίου». Ο ίδιος, όμως, συμπλήρωσε ότι καθοριστικό για την πορεία θα είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο, που θα μπει ο όγκος των ποσοτήτων από όλες τις περιοχές.

 

Ενισχύεται η ζήτηση για το νεκταρίνι

Εδώ και δέκα μέρες έχουν μπει στις πρώιμες ποικιλίες στο χαμηλότερο υψόμετρο της Μέσης Ημαθίας, με το ποσοστό της ακαρπίας να είναι μικρότερο από ό,τι στις υπερπρώιμες ποικιλίες, περίπου στο 20%, καλύτερο χρώμα και καλύτερα μεγέθη.

Όπως μας είπε ο διευθυντής πωλήσεων του συνεταιρισμού, Θανάσης Μπρανιώτης, δίνοντας το στίγμα της διακίνησης, «μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε το παραμικρό πρόβλημα διάθεσης. Και περισσότερα να είχαμε, πάλι θα έφευγαν».

Αναφερόμενος στις τιμές, ο κ. Μπρανιώτης είπε ότι ενώ η αγορά του εξωτερικού ξεκίνησε δυνατά, αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι ασκείται μια πίεση στις τιμές όσον αφορά το ροδάκινο και όσο έρχονται ποικιλίες με μεγάλες ποσότητες παραγωγής.

«Οι τιμές τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνονται στα 50-55 λεπτά για τον παραγωγό. Αντίθετα, ενισχυμένη είναι η ζήτηση και οι τιμές στο νεκταρίνι, το οποίο φτάνει και 30 λεπτά πιο πάνω από το ροδάκινο. Φαίνεται ότι αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες, υπάρχει στροφή προς το νεκταρίνι και στην Ευρώπη και στην εγχώρια αγορά, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις νέες φυτεύσεις της τελευταίας διετίας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ταμπακιάρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, όπου αυτές τις μέρες εντείνονται οι ρυθμοί συγκομιδής με τις πρώιμες ποικιλίες, διακρίνει ότι η αγορά δείχνει συγκρατημένη για το ροδάκινο, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι μειωμένη, ενώ αντίθετα πολύ καλή πορεία εμπορικά εκτιμά ότι θα έχει το νεκταρίνι, το οποίο αυτές τις μέρες κινείται στα 70-80 λεπτά.

Για το ροδάκινο, μετά τις υψηλές τιμές των υπερπρώιμων, τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνονται στα 55-60 λεπτά.