Πρώιμος ο τρύγος για την κορινθιακή σταφίδα

Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος ο τρύγος στα σταφιδοχώρια της Ηλείας, με την ευχή να διατηρηθεί καλός ο καιρός, χωρίς βροχές. Η χρονιά είναι ποιοτική, ωστόσο η ποσότητα αναμένεται μειωμένη κατά 30%, λόγω κυρίως του καιρού, αλλά και των γερασμένων αμπελιών, που δεν αποδίδουν όπως παλαιότερα.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι Ηλείας, Χρήστος Σταυρόπουλος, μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς για τη σταφίδα, εφόσον φυσικά δεν σημειωθεί κάτι ακραίο: «Η ποιότητα του καρπού είναι εξαιρετική, καθώς δεν είχαμε ασθένειες ή μύκητες. Βέβαια από την άλλη δεν είχαμε ούτε βροχές, έχει να βρέξει εδώ και τέσσερις μήνες, και αυτό επηρέασε την ανάπτυξη των κλημάτων, οπότε περιμένουμε μειωμένη παραγωγή κατά 30% περίπου», δήλωσε. Για εκείνον, όπως και για όλους τους σταφιδοπαραγωγούς, η αναμπέλωση είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση και τη συνέχιση της καλλιέργειας. «Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί, έτσι ώστε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας. Πολλά φυτά μας δεν αναπτύσσονται όπως τα υπόλοιπα και αυτό επιβαρύνει την όλη παραγωγή. Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού εξάγεται κατά 95%, όμως η μειωμένη παραγωγή απομακρύνει τους παραγωγούς από την καλλιέργεια και έτσι μειώνονται και οι εξαγωγές, κι ας είναι η ζήτηση αυξημένη. Αυτό πρέπει να τελειώσει», προσθέτει ο κ. Σταυρόπουλος.

Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί προετοιμάζουν τα αλώνια τους για την αποξήρανση της σταφίδας, ενώ από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει ο τρύγος από τα κομμάτια που είναι πιο ξερικά για να ολοκληρωθεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο. «Ας ελπίσουμε από δω και πέρα να μη βρέξει για να μη σαπίσει η σταφίδα», κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Σβήνει η καλλιέργεια παρά τις προοπτικές

Σε μια άλλη περιοχή της Ηλείας, στο Γεράκι, ο καλλιεργητής βιολογικής σταφίδας Φώτης Τσίτηρας, εξηγεί στην «ΥΧ» τη σημασία που έχει η στήριξη της καλλιέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, παρά την αυξημένη ζήτηση. «Πρόκειται για μια σημαντική καλλιέργεια που χάνεται σιγά-σιγά. Η αναμπέλωση είναι απαραίτητη για να αποδώσουν τα κλήματα ποιοτικούς καρπούς», υπογράμμισε ο κ. Τσίτηρας.

Αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή, τόνισε πως η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει στην πρόωρη ωρίμανσή της. «Η ποσότητα θα είναι σημαντικά μειωμένη και ας ελπίσουμε να καλύπτει το πλαφόν που έχει τεθεί ανά στρέμμα για να πληρωθούν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση», δήλωσε, ενώ ευχήθηκε και η τιμή διάθεσης του προϊόντος να είναι ικανοποιητική για να καλύψει τα καλλιεργητικά έξοδα. «Για τη βιολογική σταφίδα, μια καλή τιμή θα ήταν τα 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ για τη συμβατική τα 1,80 ευρώ το κιλό».