Πρώην ΕΑΣ Λάρισας: Τα σχέδια των εκκαθαριστών μετά την αγορά του ελαιουργείου από την INTERCOMM FOODS

Στην αγορά του ελαιουργείου της υπό καθεστώς εκκαθάρισης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, μέσω της διαδικασίας πλειοδοτικού πλειστηριασμού, στον οποίο προέβησαν οι εκκαθαριστές της, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ περίπου προχώρησε η τοπική εταιρία διατροφής INTERCOMM FOODS, η μεγαλύτερη εξαγωγική μεταποιητική επιχείρηση βρώσιμης ελιάς της χώρας.

Στο μεταξύ, οι εκκαθαριστές της πρώην ΕΑΣ αναμένουν τον νέο νόμο περί Συνεταιρισμών και τη ρύθμιση που θα ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης, αναφορικά με την έλλειψη βεβαίωσης νομιμότητας των κτιρίων, τα οποία κατασκευάστηκαν από την τότε ΚΥΔΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν στον πλειστηριασμό και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων της άλλοτε ναυαρχίδας του συνεταιριστικού κινήματος στον κάμπο.

Εν αναμονή βρίσκονται και οι 250 περίπου εργαζόμενοί της, οι οποίοι ελπίζουν να ξεπεραστεί ο σκόπελος, ώστε να λαμβάνουν μέρος των χρημάτων από την εκμίσθωση της συνεταιριστικής περιουσίας, καθώς με το σημερινό καθεστώς προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες και το δημόσιο.

Η αγορά

Η INTERCOMM FOODS μίσθωνε τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο για ιδία χρήση, ενώ στην απόκτησή του, μέτρησε το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά κοντά τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, που εδρεύει στο 8ο χλμ του δρόμου Λάρισας – Συκουρίου.

Όταν ολοκληρωθούν και οι νομικές διαδικασίες απόκτησης του ελαιουργείου, θα ξεκινήσει σταδιακά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του, θα βελτιωθούν οι υποδομές του, θα ανανεωθεί ο τεχνολογικός και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του, ώστε η παραγωγική διαδικασία της βρώσιμης ελιάς να γίνεται και εκεί, με τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες προδιαγραφές λειτουργίας.

Τι ακολουθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», οι εκκαθαριστές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκμίσθωση των δύο εκκοκκιστηρίων μέσω πλειστηριασμού, εφόσον ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα, αρχής γενομένης από αυτό του Μελισσοχωρίου. Σήμερα, τα εκκοκκιστήρια του Μελισσοχωρίου και του Αγίου Γεωργίου νοικιάζονται, το μεν πρώτο από τον κ. Μάρκου, το δεύτερο από τον κ. Καραγιώργο.

Το Ειρηνοδικείο Λάρισας, με απόφασή του, επιτρέπει την εκμίσθωση του εκκοκκιστηρίου στο Μελισσοχώρι και εφόσον το τίμημα που θα προκύψει από τον πλειστηριασμό κριθεί συμφέρον για το ελληνικό δημόσιο, θα ανάψει το πράσινο φως και γι’ αυτό του Αγίου Γεωργίου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, που αναμένονται να βγουν στο σφυρί, αυτά είναι το εργοστάσιο Ζωοτροφών ΒΙΟΖΕΛ κοντά στη Μελία, το οποίο σήμερα νοικιάζεται από τον Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, ο οποίος όμως το χρησιμοποιεί ως αποθήκη. Εφόσον βρεθεί λύση στη δικαστική μάχη των εκκαθαριστών με τον Δήμο Λαρισαίων για την κυριότητα μέρους του εμπορικού κέντρου Gaea στη Φιλιππούπολη, το οποίο σήμερα εκμισθώνεται από την εφορία και τον ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών της οργάνωσης προς το δημόσιο, τότε θα βγει σε πλειστηριασμό και μια μεγάλη έκταση, που προκύπτει από την ανταλλαγή γης με τη δημοτική αρχή.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται σιλό, αποθήκες και δεκάδες στρέμματα σε χωριά του νομού και στην περιοχή του Τυρνάβου, τα οποία σήμερα νοικιάζονται, αλλά σίγουρα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους μισθωτές.