Προκήρυξη κύκλου σπουδών στη γεωργία ακριβείας

Τον τρίτο κύκλο σπουδών του προγράμματος «Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας» ανακοίνωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή.

Ειδικότερα, παρέχονται βασικές γνώσεις εφαρμογής μεθοδολογιών Γεωργίας Ακριβείας (ΓΑ) στη διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με έμφαση στην ορθολογικότερη εφαρμογή του αρδευτικού νερού, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τελικά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (Γεωτεχνικοί, Επιστήμες της Πληροφορικής, Προγραμματιστές Η/Υ, Ηλεκτρονικoί, Μηχανολόγοι, Τοπογράφοι κ.α.) που δραστηριοποιούνται ήδη ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη πρωτογενή παραγωγή.

Οι ενδιαφερόμενοι θα εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της γεωργίας ακριβείας, τα κύρια συστήματα που την απαρτίζουν, την υιοθέτησή της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την εφαρμογή της σε διαφορετικές καλλιέργειες. Επίσης, θα εξειδικευτούν στη χρήση τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας στη διαχείριση αρδευτικού νερού, λιπασμάτων και φυτοπροστασίας.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, μέσω του προγράμματος καλύπτονται βασικές και προχωρημένες έννοιες που σχετίζονται με τα οικονομικά της αγροτικής παραγωγής και με τη μεθοδολογία που απαιτείται για την ανάλυση, διαχείριση και αποδοχή της γεωργίας ακριβείας στον αγροτικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλυθούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οι μέθοδοι σχεδιασμού, οργάνωσης και οικονομικού προγραμματισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος το πρόγραμμα στοχεύει στην παρουσίαση της μεθοδολογίας εκπόνησης επενδυτικών σχεδίων, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (Γεωτεχνικοί, Επιστήμες της Πληροφορικής, Προγραμματιστές Η/Υ, Ηλεκτρονικoί, Μηχανολόγοι, Τοπογράφοι κ.α.) που δραστηριοποιούνται ήδη ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη πρωτογενή παραγωγή.

Ο ρυθμός επέκτασης και διείσδυσης των νέων αυτών τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή εμφανίζεται αλματώδης, συμβάλλοντας στη ραγδαία αύξηση ζήτησης επιστημόνων με εξειδίκευση στον εν λόγω τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μόνο ηλεκτρονικά μέχρι τις 20/9/2019.

Αναγκαία η υιοθέτηση της καινοτομίας

Τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος στην υιοθέτηση τεχνολογιών για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα αναφέρει στην «ΥΧ» ο καθηγητής Άγγελος Πατάκας, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο Πατρών: «Το σύντομο πρόγραμμα Σπουδών του ΕΑΠ με θέμα ‘‘Εφαρμογές Γεωργίας Ακρίβειας’’ συμπλήρωσε ήδη δύο εξαμηνιαίους κύκλους λειτουργίας δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 100 συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στις νέες εξελίξεις που κυοφορούνται στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα, στο εν λόγω πρόγραμμα σπουδών οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν στα νέα εργαλεία και στις μεθοδολογίες ‘‘Γεωργίας Ακριβείας’’ που έχουν ήδη αναπτυχθεί και μπορούν να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί στην ορθολογικότερη χρήση των εισροών, την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής και τελικά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής.

Η μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων όλων των ηλικιών στο πρόγραμμα καταδεικνύει την αναγκαιότητα και σημασία λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων επιμόρφωσης σε θέματα που αφορούν την υιοθέτηση τεχνολογικά καινοτόμων λύσεων στην αγροτική παραγωγική διαδικασία.

Από την άλλη μεριά, η ύπαρξη επιμορφωμένων σε τέτοια θέματα ‘‘αιχμής’’ επιστημόνων αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την -μέσω δημιουργίας κατάλληλων δικτύων και δομών εξειδικευμένων Συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς- επιτυχή μετάβαση και μετεξέλιξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας σε μια νέου τύπου παραγωγική διαδικασία, η οποία θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, μείωση του κόστους παραγωγής και μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος».