Προληπτικά μέτρα για την εμφάνιση λύκων σε αγροτικές περιοχές και κτηνοτροφικές μονάδες

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις λύκων σε κτηνοτροφικές μονάδες; Κινδυνεύουν οι πολίτες;

Αναφορικά με τις επιθέσεις των λύκων σε κτηνοτροφικές μονάδες, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δρ. βιολόγος-ζωολόγος με εξειδίκευση στο είδος, στέλεχος και συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» λέει ότι «δεν είναι σαφές και επιβεβαιωμένο εάν ο απόλυτος αριθμός τους βρίσκεται σε αύξηση», καθώς, όπως εξηγεί, «δεν έχει αποδειχθεί ακόμα στατιστικά, εάν κάτι τέτοιο ισχύει».

«Oι λύκοι δεν είναι αγριογούρουνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον οποίο το θέμα του άγριου σαρκοβόρου αυτού ζώου, του λύκου, που προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη ευκολία τα κοπάδια κτηνοτρόφων, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε περιαστικές περιοχές, «πρέπει να προσεγγιστεί με την έννοια της επέκτασής του σε νέους βιότοπους και όχι με αυτήν του υβριδισμού».

Για την εμφάνιση λύκων σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές, ο ίδιος επισημαίνει ότι η παρουσία τους δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό για τη δημόσια ασφάλεια, αν και όπως σπεύδει να προσθέσει, «τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται οπωσδήποτε και να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητά τους βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων». Τονίζει δε, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες επιθέσεις υγιών λύκων σε ανθρώπους στην Ελλάδα και το φαινόμενο αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι ανθρωπογενείς επιδράσεις -αλλά πιθανόν και η κλιματική κρίση- που οδηγούν στην τροποποίηση του περιβάλλοντος, είναι εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς του είδους. «Η έλλειψη τροφής οδηγεί το είδος σε μετριασμό ή και στην απουσία του φόβου έναντι του ανθρώπου, γι’ αυτό και ο λύκος προσεγγίζει τα περιαστικά περιβάλλοντα», λέει ο κ. Βλάχος.

Στο ερώτημα εάν οι λύκοι φοβούνται λιγότερο ως προς τη μετάβασή τους σε περιαστικές περιοχές όπου μπορούν να βρουν τροφή, ο κ. Ηλιόπουλος απαντά ότι «ο λύκος είναι προσαρμοστικό ζώο με υψηλή νοημοσύνη και μπορεί να είναι τολμηρός, αλλά είναι και φοβικός», και υπογραμμίζει ότι «εφόσον πειστεί ότι δεν κινδυνεύει, το σίγουρο είναι ότι δεν θα διστάσει να πάει οπουδήποτε, προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφή του».

«Εφόσον δεν τον πειράξεις τον λύκο, δεν θα σε πειράξει», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να μην αναζητά ο λύκος τροφή κοντά μας, θα πρέπει να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα, όπως το να μην πετιούνται οπουδήποτε πτώματα ζώων, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να προστατεύονται αποτελεσματικά, καθώς και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων.

«Οι λύκοι είναι γνωστό ότι είναι θηρευτές των αδέσποτων σκυλιών και τα σκοτώνουν για να τραφούν», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ