Προοπτική στους ΟΕΒ μέσω net-metering δίνει ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Με Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β’ 3971, 30/08/2021), δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να χρηματοδοτηθούν για την κατασκευή φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή ρεύματος μέσω συμψηφισμού (net-metering) ή εικονικού συμψηφισμού (virtual net-metering) ώστε να καταστούν βιώσιμοι οικονομικά.

Aυτό διότι δίνεται η δυνατότητα σε ΟΕΒ που διατηρούν οφειλές προς τον πάροχο, να ενταχθούν στη Δράση 4.3.1 (ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΠΑΑ) και να αποπληρώνουν μέρος των οφειλών τους μέσω της πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καρπερού Δήμητρας Γρεβενών, Μπάμπης Ορφανίδης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι ΤΟΕΒ ετοιμάζουμε ένα συνεταιριστικό σχήμα για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τον βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη για τη συμβολή τους στην εύρεση λύσης για τα ενεργοβόρα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ. Σε συνδυασμό με την εν λόγω ρύθμιση, μπορεί να δοθεί προοπτική βιωσιμότητας στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων».