Πάνω από 3.000 καλλιεργητές σε πέντε μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία) αποτελούν τον πυρήνα του πρότζεκτ Aristoil, το οποίο χρηματοδοτείται από το Interreg MED και αποσκοπεί στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, παρέχοντας καινοτόμες μεθόδους που θα αποκαλύπτουν τις καλύτερες πτυχές του μεσογειακού ελαιολάδου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το 2020. «Βασικός στόχος του πρότζεκτ είναι να βρουν οι ελαιοπαραγωγοί την προστιθέμενη αξία μέσα στην αλυσίδα του ελαιολάδου και, αφού την καρπωθούν, να ανοίξουν δρόμους προς νέες αγορές», τόνισε στη Euractiv η Εμίλια Αραμπίτο από το Aristoil, προσθέτοντας ότι συνήθως οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής αφήνουν από ελάχιστο έως μηδενικό περιθώριο κέρδους, εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης «MEDForYOU: Ξεδιπλώνοντας ένα δυνατό αφήγημα για την αλλαγή πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου, η ίδια τόνισε πως αυτό το αφήγημα είναι διττό. «Το ελαιόλαδο είναι κυρίως λιπαρά, αλλά υπάρχει ένα 5% πολύτιμων στοιχείων μέσα του, που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας μας και να χρησιμοποιηθούν ως δυνατά αντιφλεγμονώδη».

«Αυτό δεν το γνώριζαν οι ελαιοπαραγωγοί. Έτσι, θέσαμε ως βασικό στόχο να τους ενημερώσουμε για αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου που παράγουν και να τους προτείνουμε τρόπους να εκμεταλλευτούν αυτές τις επιπλέον πληροφορίες», τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Κρημνιανώτου, επίσης μέλος του Aristoil. «Τους δώσαμε κάποιες οδηγίες, ώστε να παράγουν με συγκεκριμένο τρόπο και άρα η ποιότητα του ελαιολάδου να είναι ανώτερη. Αυτό τους επιτρέπει να πωλούν το λάδι τους σε υψηλότερη τιμή», κατέληξε.

Πηγή: Euractiv.com