Προωθούν τη δημιουργία ομάδας παραγωγών αβοκάντο στα Χανιά

Στόχος είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για εξαγωγές

Προωθούν τη δημιουργία ομάδας παραγωγών αβοκάντο στα Χανιά
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Να καλλιεργήσουν -εκτός από αβοκάντο- τις κατάλληλες συνθήκες για να στηρίξουν με δυναμισμό την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος, που τείνει να εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν του νομού Χανίων, επιχειρούν τα μέλη του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων στα Χανιά.

Εκτός από τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν ήδη για το αβοκάντο και άλλοι φορείς και οργανισμοί ή ιδιώτες στα Χανιά, η προσπάθεια που κάνουν από τη δική τους πλευρά για περίπου 10 χρόνια, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και δηλώνουν έτοιμοι να τη στηρίξουν.

Η στόχευση δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών αβοκάντο που θα προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το προϊόν να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στην διεθνή αγορά. «Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην ανάγκη διεύρυνσης των καλλιεργειών, κάτι που “πάγωσε” στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η ένταξη στα ΜΟΠ προέβλεπε τότε την επέκταση κατά 22,5 χιλιάδες στρέμματα σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ωστόσο ο συνδυασμός εκρίζωσης ελαιοδέντρων και φύτευσης αβοκάντο δεν ευνόησε το αποτέλεσμα.

Οι αυξημένες τότε τιμές στο λάδι, περιόρισαν το ενδιαφέρον και έτσι η πρώτη ευκαιρία για το αβοκάντο χάθηκε», εξήγησε ο συνταξιούχος γεωπόνος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Καλλιτεράκης. Η εξέλιξη για το προϊόν τοποθετείται με τη σύσταση του Συνεταιρισμού, το 2006, αλλά και με την άσβεστη επιθυμία των μελών του να δώσουν στην καλλιέργεια αβοκάντο (που και οι κλιματολογικές και οι εδαφολογικές συνθήκες στην περιοχή την ευνοούν σημαντικά) μια δεύτερη ευκαιρία.

Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλλιτεράκης, κινήθηκε και η απόφαση να εισάγουν από την Ισπανία πολλαπλασιαστικό υλικό. «Μέχρι σήμερα έχουμε εισάγει 15 χιλιάδες φυτά και αναμένεται να έρθουν ακόμη 12 χιλιάδες. Όμως, οι ποσότητες ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε σχέδια για μια ουσιαστική κίνηση με στόχο την εξαγωγική δράση. Με την κίνηση αυτή, θεωρώ ότι καλύπτουμε ένα μεγάλο αριθμητικό κενό, οπότε έχω την αίσθηση ότι με την αντίστοιχη προσπάθεια και συμμετοχή, οι συνθήκες πια είναι ώριμες».

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στα Χανιά καταστατική συνέλευση των 25 περίπου μελών του Συνεταιρισμού, που εκτός από τις απαραίτητες αλλαγές που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για τη λειτουργία του, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ανάγκη υποστήριξης του εγχειρήματος. Άλλωστε, το ενδιαφέρον είναι έντονο μεταξύ των παραγωγών της περιοχής, με το δεδομένο πλέον ότι μετά από 30 χρόνια για την καλλιέργεια αβοκάντο έχει αναπτυχθεί εμπειρία και είναι γνωστή η αναγνώρισή της από τη διεθνή αγορά. «Αισιοδοξούμε ότι με την αύξηση των μελών του συνεταιρισμού και την ενίσχυση της ποσότητας αβοκάντο, θα πετύχουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Καλλιτεράκης.

-Διαφήμιση-