Λίγες εβδομάδες μετά την πρότασή της, η Κομισιόν φαίνεται ότι ξανασκέφτεται τι θα προτείνει σχετικά με την ανανέωση χρήσης της αμφιλεγόμενης δραστικής ουσίας γλυφοσάτης, επιχειρώντας να κερδίσει το «πράσινο φως» από τα κράτη-μέλη. Δεν αποκλείεται ακόμη και νέα πρόταση από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η EURACTIV.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του σχεδίου κανονισμού της Κομισιόν από τις 20 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται η ανανέωση έγκρισης της γλυφοσάτης στην ευρωπαϊκή αγορά μετά τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η τρέχουσα.

Η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται από τα κράτη-μέλη, δηλαδή τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη, ήτοι το 55% εξ αυτών, συν την υποστήριξη από κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού της πληθυσμού της ΕΕ για να εγκριθεί η πρόταση, είναι παράμετροι που φαίνεται ότι προβληματίζουν την Κομισιόν. Γαλλία και Σλοβενία έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να στηρίξουν την πρόταση, υπό προϋποθέσεις.

«Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διευκολύνει τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε ένα κείμενο με το οποίο συμφωνεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία», εξηγεί εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει το ενδεχόμενο τροποποίησής της, όσο ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, το σχέδιο επρόκειτο να προχωρήσει προς ψήφιση στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) στις 13 Οκτωβρίου, όπως υποστήριξε.