Προσφυγή στον ΠΟΕ για τους αμερικανικούς δασμούς στις ισπανικές ελιές

Οι Ισπανοί παραγωγοί ελιών εκτιμούν ότι οι δασμοί θα τους κοστίσουν μεταξύ 350 και 700 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Έντονα επικριτικές και έτοιμες να απαντήσουν «επιθετικά» οι Ηνωμένες Πολιτείες
  • Το μέτρο αποτελεί μια «πρόφαση των ΗΠΑ για να επιτεθούν στην ΚΑΠ», τονίζει ο Φιλ Χόγκαν
  • Έντονα επικριτικές και έτοιμες να απαντήσουν «επιθετικά» οι Ηνωμένες Πολιτείες

Να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ ζητά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ισπανικές μαύρες ελιές. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς αντιντάμπιγκ στο συγκεκριμένο προϊόν έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, με την ΕΕ να ελπίζει για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των διαφορών που έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών ισπανικών μαύρων ελιών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν με το σκεπτικό ότι οι Ισπανοί παραγωγοί αποκομίζουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των Αμερικανών συναδέλφων τους χάρη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, οι οποίες επιτρέπουν στο εμπόρευμα να πωλείται στην αμερικανική αγορά από 16,88% έως 25,5% κάτω από την αξία παραγωγής του. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των ΗΠΑ ως ένα «απαράδεκτο μέτρο προστατευτισμού», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει ότι η στήριξη που παρέχεται στους Ισπανούς παραγωγούς στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ, διότι δεν απευθύνεται σε έναν μόνο κλάδο ή προϊόν. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θεωρεί ότι οι Αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την επιβολή των δασμών και δεν έχουν αποδείξει ότι οι επιδοτούμενες εισαγωγές έχουν προκαλέσει ζημία στην εγχώρια βιομηχανία επιτραπέζιων ελιών.

Οι Ισπανοί παραγωγοί ελιών εκτιμούν ότι οι δασμοί θα τους κοστίσουν μεταξύ 350 και 700 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί το νότιο τμήμα της Ανδαλουσίας, με το υπουργείο Γεωργίας της περιφερειακής κυβέρνησης να τονίζει ότι το μέτρο θα θέσει σε κίνδυνο περίπου 300 επιχειρήσεις και 8.000 εργαζόμενους στην περιοχή. Μια τέτοια συνθήκη είναι δυνατόν να ευνοήσει τις ελληνικές εξαγωγές ελιάς, αν και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν στραφεί σε άλλες αγορές για να καλύψουν το κενό.

Έτσι, πριν από μερικές ημέρες, η ΕΕ αμφισβήτησε επίσημα τους αμερικανικούς δασμούς, υποβάλλοντας αίτημα για διαβουλεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ελιές από την Ισπανία είναι αδικαιολόγητοι και αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ», ανέφερε σε tweet της η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, αιτιολογώντας την προσφυγή στον οργανισμό. «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους δασμούς ως πρόφαση για να επιτεθούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Από τη μεριά τους, οι εμπορικές αρχές των ΗΠΑ έσπευσαν να επικρίνουν ανοιχτά την κίνηση της ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματολογία της ΕΕ στερείται ουσίας και σκοπεύουμε να την αντιμετωπίσουμε με πολύ επιθετικό τρόπο», ανέφερε σχετικά ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer.