Πρόσκληση του ΕΛΓΟ στους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης

Έρευνα και καινοτομία μοχλοί ανάπτυξης της νέας καλλιέργειας

Γιώργος Καρέτσος, πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Καρέτσος

Της Γεωργίας Μπόχτη

Συνεργασία με τους πρώτους καλλιεργητές της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας προτείνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να επιτευχθεί μια ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των δυνατοτήτων της νέας καλλιέργειας επί ελληνικού εδάφους.

Την πρόσκληση απηύθυνε η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Ελένη Μαλούπα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου στη Νομική Σχολή Αθηνών για τη βιομηχανική κάνναβη. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Καρέτσος, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης έρευνας στη νέα καλλιεργητική προσπάθεια. Άποψη την οποία εξέφρασαν και πολλοί συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καθώς μόνο με σωστό σχεδιασμό και με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να διασφαλιστεί με σύγχρονους όρους ο τομέας της παραγωγής.

Άλλωστε, λόγω της απαγόρευσης, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία που να αφορούν στις δυνατότητες της καλλιέργειας στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου και με την αξιοποίηση της κοινής αγροτικής πολιτικής έχει δοθεί ώθηση τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, όσο και της μεταποίησης. Η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας (έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες από την τελευταία καλλιέργεια στη χώρα μας), καθιστά επιτακτική την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτή η χρονιά κυρίως σε ερευνητικό – πειραματικό επίπεδο. Όπως επισήμανε η κα Μαλούπα, οι πρώτες πειραματικές εγκαταστάσεις για την αξιολόγηση της κλωστικής κάνναβης φέτος θα φιλοξενηθούν στο αγρόκτημα του ΕΛΓΟ στη Θεσσαλονίκη και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να κατατεθούν οι ερευνητικές προτάσεις, να ξεκινήσει άμεσα και γρήγορα η εφαρμογή των πειραματικών καλλιεργειών και να ακολουθήσει η αξιολόγηση, ώστε να προκύψουν επιστημονικά δεδομένα για την καλλιέργεια, από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή. Η συμβολή, λοιπόν, των πρώτων καλλιεργητών στο έργο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μέσα από την συνεργασία τους θα προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα, που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους αυριανούς Έλληνες παραγωγούς της βιομηχανικής κάνναβης.

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τον νόμο, είναι η αρμόδια ελληνική αρχή για την αξιολόγηση των ποικιλιών κάνναβης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας, τη δημιουργία οδηγού καλλιέργειας και την εκπαίδευση των ελεγκτών που πραγματοποιούν τη συλλογή των δειγμάτων. Σημειώνεται ότι στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, επιτρέπεται η καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών κάνναβης για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς.