Πρόσκληση της BCI για χορήγηση πιστοποίησης καλύτερου βαμβακιού

Ενημέρωση της διεθνούς εταιρείας σε Έλληνες εκκοκκιστές στη Λάρισα

vamvaki

Τους τρόπους χορήγησης ενός σήματος, που θα πιστοποιεί ότι το παραγόμενο βαμβάκι σε όλα του τα στάδια (συγκομιδή, εκκόκκιση, μεταποίηση) ακολούθησε διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν, παρουσίασε στη Λάρισα σε εκκοκκιστές και εκπροσώπους εταιρειών γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων η εταιρεία Better Cotton Initiative (BCI). Ουσιαστικά, η «Πρωτοβουλία για ένα Καλύτερο Βαμβάκι» υπάρχει για να βελτιώσει την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, τόσο για τους ανθρώπους που το παράγουν, όσο και για το περιβάλλον αλλά και το μέλλον του κλάδου, αναπτύσσοντας το Better Cotton ως βιώσιμο βασικό προϊόν.

Στη Λάρισα

Αναλυτικότερα, ανεξάρτητος συνεργάτης της εταιρείας ενημέρωσε, στα πλαίσια μιας κλειστής για τα ΜΜΕ ημερίδας, για τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του βαμβακιού και για την πρότυπη διαδικασία που ακολουθείται από την BCI για τη χορήγηση του ειδικού αυτού σήματος.

Το Πρότυπο Καλύτερο Βαμβάκι είναι μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη παραγωγή βαμβακιού, που καλύπτει και τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας: περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό. Κάθε ένα από τα στοιχεία –από τις Αρχές και τα Κριτήρια Παραγωγής έως τους μηχανισμούς παρακολούθησης που δείχνουν τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο– συνεργάζονται για να υποστηρίξουν το Σύστημα Πρότυπου Βαμβακιού και την αξιοπιστία του Better Cotton και του BCI. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και να ενθαρρύνει την κλιμάκωση της συλλογικής δράσης για την καθιέρωση του Better Cotton ως βιώσιμου κύριου προϊόντος.

klostoyΗ ελληνίδα εκπρόσωπος του συνεργάτη της Εταιρείας κ. Κεχαγιά, μιλώντας στην «ΥΧ» για τη συνάντηση αυτή, δήλωσε σχετικά: «Ανέλαβα να βοηθήσω τη μη κερδοσκοπική εταιρεία BCI, η οποία ασχολείται με την παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον βαμβακιού και η οποία επιθυμεί να εφαρμόσει και στην Ελλάδα τις διαδικασίες χορήγησης ειδικού σήματος. Αυτό είναι θετικό, γιατί υπάρχουν εταιρείες που αναζητούν τέτοια πιστοποιημένα βαμβάκια, θέλουν να έχουν αυτό το σήμα. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία έστειλε τον εκπρόσωπο της, ο οποίος μίλησε για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, ενώ παρουσίασε τα κέρδη που θα προκύψουν για την χώρα μας, ώστε το προϊόν να παραχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους, αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα. Η διαδικασία Sustainable Cotton Production έχει απώτερο σκοπό να μεγιστοποιήσει τα οφέλη με όσο το δυνατόν λιγότερες εισροές, αφού το νερό είναι σε έλλειψη και τα πολλά λιπάσματα δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Ηλίας Κουρούδης (ο οποίος παρέστη στη συνάντηση), δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «ουσιαστικά, η εταιρεία βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των Ελλήνων εάν θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, δίνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες για την εφαρμογή αυτής της πιστοποίησης, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για τα εγχώρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, εφόσον προκύψει μια συνεργασία. Αυτό που απομένει να γίνει σε εθνικό επίπεδο είναι οι εκκοκκιστές και τα κλωστήρια να καθορίσουν κάποιο συντονιστικό όργανο, το οποίο θα αναλάβει τις περαιτέρω επαφές. Αυτό το όργανο μπορεί να είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ή ο Σύνδεσμος Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων».

Την άποψή του για την πιστοποίηση του βαμβακιού κατέθεσε και ο διευθυντής του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ: «Σήμερα, η πιστοποίηση και η σήμανση του ελληνικού βαμβακιού είναι μια αναγκαιότητα, διότι αυτή είναι η μελλοντική τάση της διεθνούς αγοράς. Σήμερα, υπήρξε μια ενημέρωση για το πρόγραμμα πιστοποίησης του BCI και αυτό είναι θετικό. Το BCI είναι ένα διεθνές πρόγραμμα πιστοποίησης που έχει σημειώσει μεγάλη αποδοχή και πρόοδο σε όλο τον κόσμο. Για την Ελλάδα, υπάρχουν και τα Εθνικά πρότυπα Agro1-2 και το ευρωπαϊκό Ecolabel. Επειδή το θέμα της πιστοποίησης του βαμβακιού στην Ελλάδα έρχεται με καθυστέρηση και τώρα μπαίνει στην ατζέντα ως μια νέα προτεραιότητα, είναι φυσικό να υπάρχουν διάφοροι προβληματισμοί και απόψεις για τις επιλογές. Βέβαια, το BCI δέχεται την ενσωμάτωση και εθνικών προτύπων, όπως τα δικά μας Agro1-2. Επίσης, έχει την ποιότητα ως μια προτεραιότητα. Και τα δύο σημεία αυτά είναι θετικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, απαιτείται μια καλύτερη διερεύνηση του θέματος για να μελετηθούν με μεγαλύτερη προσοχή οι ιδιαιτερότητες της χώρας, σχετικά με το μοντέλο παραγωγής. Η έλλειψη οργάνωσης για μας είναι πρόβλημα, διότι δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε συλλογικά σχήματα παραγωγής που απαιτούνται για την περίπτωση αυτή. Επίσης, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και γνώσεων για το θέμα αυτό στους παραγωγούς, πράγμα που απαιτεί και χρόνο προετοιμασίας και ανάληψη πρωτοβουλιών».

Η εταιρεία

Η «κοινότητα» BCI συγκεντρώνει τους αγρότες, τους εκκοκκιστές, τους εμπόρους, τους κλωστοϋφαντουργούς, τους κατασκευαστές, τον κλάδο του ενδύματος, τους εμπόρους λιανικής πώλησης, τα εμπορικά σήματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε μια μοναδική παγκόσμια κοινότητα, που δεσμεύεται στην ανάπτυξη του Better Cotton ως βιώσιμου προϊόντος. Βοηθάει τους αγρότες να καλλιεργούν το βαμβάκι με τρόπους που μειώνουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον, με λιγότερα χημικά και εισροές, την ορθή διαχείριση του νερού και των άλλων φυσικών πόρων. Με αυτούς τους τρόπους, βελτιώνει τα μέσα διαβίωσης και την ευημερία των αγροτικών κοινοτήτων, στοχεύοντας στη δημιουργία μακροπρόθεσμων αλλαγών. Πρόκειται για μια σφαιρική προσέγγιση, που παρέχει λύση στα προβλήματα του κλάδου του βαμβακιού σε όλα τα στάδια παραγωγής.