Πρόσκληση συμμετοχής επιχειρήσεων οίνου σε περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής στην Έκθεση London Wine Fair

H Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως θα συμμετάσχει, στην Ψηφιακή Διεθνή Έκθεση London Wine Fair που θα πραγματοποιηθεί από 17 – 19 Μαΐου 2021 με επιχειρήσεις οίνου που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής της αρμοδιότητας.

Η «London Wine Fair» με 40 έτη λειτουργίας αποτελεί την μοναδική επαγγελματική έκθεση κρασιού στην Μεγάλη Βρετανία και ένα σημαντικό διεθνές γεγονός δεδομένου ότι ο κλάδος του κρασιού στην Μεγάλη Βρετανία παράγει έσοδα της τάξεως των £ 22,3 δις αλλά και γιατί οι μεγαλύτερες ποσότητες οίνου στην Αυστραλία και στον Καναδά διακινούνται από Βρετανικές εταιρείες. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2018 και το 2019 η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε από την Ε.Ε. κρασιά αξίας 3,6 δις € και 4,1 δις € αντίστοιχα. Το 2019, στην 39η διοργάνωση, την εν λόγω έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 13.000 εμπορικοί επισκέπτες και  προβλήθηκαν  14.000 ετικέτες από 40 διαφορετικές χώρες. Την ίδια χρονιά δυναμικό παρόν έδωσε και η Ελλάδα με την συμμετοχή 36 συνολικά οινοποιείων αλλά και την παρουσία των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδος. Η Εθνική συμμετοχή υποστηρίχθηκε από την ΕΔΟΑΟ, τον ΣΕΟ, το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο και το γραφείο Ο.Ε.Υ της Πρεσβείας του Λονδίνου.

Το 2021 η «London Wine Fair», της οποίας αποκλειστική αντιπρόσωπος για την Ελλάδα είναι η Reco Exports, θα διεξαχθεί ψηφιακά. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε αυτή θα περιλαμβάνει:

 • Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής με σχετική σήμανση λογοτύπων και αναφορά όλων των συμμετεχόντων οινοποιείων. Θα μπορεί να παρουσιαστεί πληροφοριακό υλικό, φωτογραφίες και video.
 • Ομαδική ιστοσελίδα η οποία θα περιέχει ονομαστική καταχώρηση του κάθε οινοποιείου και απεριόριστη καταχώρηση κρασιών του, με πληροφορίες ποικιλιών, φωτογραφίες φιαλών κ.α.
 • Προσωπικό λογαριασμό για κάθε οινοποιείο στην ειδική Matchmaking πλατφόρμα της έκθεσης για την πραγματοποίηση συναντήσεων
 • Μεταφορά και ασφάλιση δειγμάτων. Δυνατότητα αποστολής δειγμάτων εντός Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης (5 ετικέτες ανά οινοποιείο και μέχρι 10 φιάλες). Μέσα από ειδικό κουμπί στην πλατφόρμα ο εκθέτης θα έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται ή όχι το αίτημα αποστολής
 • Εκτεταμένη προβολή οινοποιείων της Περιφέρειας Αττικής στον Τύπο και σε κλαδικά περιοδικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για την περεταίρω προβολή του αμπελώνα της Αττικής, η Περιφέρεια προτίθεται να διοργανώσει ψηφιακό masterclass κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Το masterclass θα διεξαχθεί από τον MW Γιάννη Καρακάση ο οποίος και θα επιλέξει οίνους από τα οινοποιεία που  θα συμμετάσχουν στη ψηφιακή έκθεση. Περισσότερες πληροφορίες για το masterclass θα δοθούν μετά το πέρας της πρόσκλησης και όταν ο κ. Καρακάσης λάβει γνώση της λίστας των συμμετοχών.

Η Περιφέρεια Αττικής αποσκοπώντας στην στήριξη της προσπάθειας για την ανάδειξη και την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας οινικών προϊόντων της θα επιδοτήσει το κόστος της ψηφιακής συμμετοχής 5 έως 15 εκθετών-επιχειρήσεων κατά 80% (το υπόλοιπο 20% θα το επιβαρυνθούν οι φιλοξενούμενοι εκθέτες). Το τελικό συνολικό κόστος συμμετοχής μετά την ανωτέρω επιδότηση ανέρχεται σε 230€/επιχείρηση (απαλλάσσεται ΦΠΑ λόγω τιμολόγησης από Μεγάλη Βρετανία και δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή στο masterclass). Προϋπόθεση για να υποβάλλει αίτηση κάποια επιχείρηση της Αττικής στην εν λόγω δράση, είναι όχι μόνο η έδρα ή η αποθήκη της να βρίσκονται στην Αττική, αλλά και οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου της. Κατά την επιλογή των εκθετών θα προτιμηθούν οινοποιεία που παράγουν οίνους με Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) της Αττικής. Εξυπακούεται ότι η δράση αφορά σε οινοποιεία που παράγουν εμφιαλωμένο κρασί. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από δεκαπέντε αιτήσεις συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων εκθετών, παρουσία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή των υποψήφιων επιχειρήσεων αποτελούν:

 1. η αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη, υπογεγραμμένη από τον εκπρόσωπο και σφραγισμένη με τα στοιχεία της εταιρίας
 2. η άδεια λειτουργίας ή γνωστοποίηση λειτουργίας οινοποιείου σε ισχύ
 3. οι δηλώσεις παραγωγής των δύο τελευταίων ετών
 4. τα πιστοποιητικά από την οικεία Δ.Α.Ο.Κ. για την παραγωγή οίνων με Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) για τα έτη 2020, 2019 και 2018
 5. για κάθε ετικέτα που θα προβληθεί στη δράση και φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας, όπως βιολογικό, Π.Γ.Ε., κ.α. η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά
 6. η συνημμένη υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από τον εκπρόσωπο και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής

Σημείωση

Η ευθύνη για την ανάρτηση πληροφοριακού υλικού στην ιστοσελίδα της έκθεσης βαρύνει την ίδια την επιχείρηση, Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει αναντιστοιχία μεταξύ του αναρτημένου υλικού και των δικαιολογητικών που έχουν κατατεθεί, η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα για την αφαίρεση του.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις της Αττικής με εξαγωγικό προσανατολισμό καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προσκομίζοντας όλα τα παραπάνω έως και την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (και κοινοποίηση στο [email protected])

Συνημμένα:     1) αίτηση επιχείρησης

                      2) υπεύθυνη δήλωση