Μεγάλες δασικές εκτάσεις εξαφανίζονται παγκοσμίως για τις ανάγκες της γεωργικής βιομηχανίας. Αν και η ΕΕ απαιτεί από τους συμβαλλόμενους εταίρους της να προστατεύουν το περιβάλλον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα επιβολής. Ως αποτέλεσμα, οι περιβαλλοντολόγοι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακρίνουν μια επείγουσα ανάγκη δράσης, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Η προστασία των δασών θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους προσεχείς μήνες. Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο ευρωβουλευτής Peter Liese (ΕΛΚ) επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) σχεδιάζει μια ακρόαση για το θέμα. Η Κομισιόν θα ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία νομοθετικής πρότασης. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής ελπίζει ότι η ολομέλεια θα συζητήσει το θέμα της αποψίλωσης των δασών ήδη στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Το υπόβαθρο αυτής της πρωτοβουλίας οφείλεται όχι μόνο στον αυξανόμενο αριθμό των χαμένων δασών στην ΕΕ, αλλά και στις δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία. Οι πρακτικές «κόψε-κάψε» μεγάλων δασικών περιοχών είναι συνέπεια της αναπτυσσόμενης γεωργικής βιομηχανίας της Βραζιλίας. Η παραγωγή σόγιας και βόειου κρέατος απαιτεί μεγάλο ελεύθερο χώρο, ενώ η ζήτησή τους ενδέχεται να αυξηθεί με την έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

www.euractiv.com