«Προστατέψτε τις μέλισσες!» – Έκκληση Λαρισαίων μελισσοκόμων σε αγρότες και πολίτες για τους ψεκασμούς

Τη συνεργασία των πολιτών και κυρίως των αγροτών με τους μελισσοκόμους ζητάει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, για την προστασία της μέλισσας και των κυψελών, με αφορμή περιστατικά που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στον νομό, καθώς μελισσοκόμοι στην περιοχή Δομενίκου και Αμουρίου Ελασσόνας υπέστησαν μεγάλη ζημιά εξαιτίας κακών πρακτικών μη ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και ωραρίου ψεκασμού, από καλλιεργητές της περιοχής.
Ο δήμος είχε στείλει έγγραφο πριν από την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας σε όλες τις κοινότητες, υπενθυμίζοντας στους παραγωγούς-καλλιεργητές την ανάγκη προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς μέσα από ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Ακόμη, αναρτήθηκαν αφίσες για τους ψεκασμούς σε πολλά σημεία των χωριών και αποφασίστηκε ο περιορισμός των ωρών χρήσης της δημοτικής παροχής νερού για βυτία ψεκασμού. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι αρνούνται να ακολουθήσουν τις υποδείξεις.
Ο Δήμος Ελασσόνας τονίζει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του ο έλεγχος και η αστυνόμευση των παράνομων ψεκασμών και καλεί για μία ακόμη φορά τους παραγωγούς να επιδείξουν την υπευθυνότητα που απαιτείται, συμμορφούμενοι με το ωράριο ψεκασμών ώστε να προστατέψουν την ίδια τη φύση, τη μελισσοκομία, αλλά και τις δικές τους παραγωγές. Οι πληττόμενοι μελισσοκόμοι, πάντως, άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Καλαπούτη, «για την πλειονότητα των παραγωγών, κυρίως αμυγδαλοπαραγωγών, διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερα φέτος, την περίοδο της ανθοφορίας, έκαναν ορθολογική χρήση του ψεκασμού, προστατεύοντας έτσι τον μεγαλύτερο επικονιαστή της φύσης, τη μέλισσα. Όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και στον αγροτικό, υπάρχουν και οι κακοί. Από τους αγρότες δεν ζητάμε να μην ψεκάζουν, αλλά να το κάνουν πρωινές ή βραδινές ώρες».
Μην καταστρέφετε τις φωλιές
Επίσης, αυτές τις μέρες παρατηρείται το φαινόμενο του αφεσμού, καθώς την άνοιξη, με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και την πλούσια ανθοφορία, το μελίσσι αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι μέλισσες αρχίζουν να συνωστίζονται στην κυψέλη.
Η κατάσταση αυτή συντελεί στην αποχώρηση ενός μέρους του πληθυσμού από την κυψέλη και στην εγκατάστασή του σε άλλη κατάλληλη φωλιά, ορισμένες φορές σε σπίτια, αύλειους χώρους κ.λπ. Ο κ. Καλαπούτης καλεί τους πολίτες «όταν διαπιστώνουν τέτοια φαινόμενα, να μην προχωρούν σε καταστροφές των φωλιών, που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο, αλλά να ενημερώσουν κάποιον μελισσοκόμο ή την Πυροσβεστική, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλα μελίσσια».
Αντικατάσταση κυψελών
Με ανακοίνωσή του, το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας ενημερώνει ότι ξεκίνησε η Δράση 3.1 για την αντικατάσταση κυψελών. Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 14 Μαΐου και τα τιμολόγια/αποδείξεις αγοράς κυψελών πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Καλαπούτη, «συνήθως μέχρι τώρα λαμβάναμε περίπου 18-20 ευρώ για την κάθε κυψέλη. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για 30 ευρώ, σίγουρα θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο».
Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο κ. Καλαπούτης δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «για την ασφάλεια όλων μας και την ομαλότερη υλοποίηση του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι καλό θα είναι να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά για περαιτέρω πληροφορίες-διευκρινίσεις με το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας στα 2410533366 και 2410549724 και μην προσέρχονται ακόμη στα γραφεία».