Πρόταση για τους εργάτες γης ετοιμάζει η Αργολίδα

Διάλογο από μηδενική βάση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη εργατών γης ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στην Αργολίδα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, με στόχο να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν για την επόμενη διετία.

Το σύνολο των εκπροσώπων των παραγωγών κατέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα πλέον μελανά χρώματα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας, Φώτη Κολεβέντη, που υποστήριξε ότι «τώρα που μάθαμε να κουβεντιάζουμε είναι αργά. Εργάτες γης κοιμούνται στα μαντριά και στα πηγάδια. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, αναφερόμενος στο πρόβλημα τόνισε ότι «η Αργολίδα πρέπει να ζητήσει για τη φυτική παραγωγή 7.000 εργάτες και για τη ζωική παραγωγή 1.000 εργάτες». Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει το κυνηγητό των ημινόμιμων, να υπάρξει λιγότερη γραφειοκρατία και να δοθούν προσωρινές άδειες εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εργαζομένων, τόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, συμφώνησαν ότι «πρέπει να γίνει αξιοποίηση των εγκλείστων της δομής της Κορίνθου για τους οποίους πρέπει να βρεθούν κίνητρα να βγουν έξω από τη δομή και να εργαστούν και να βρεθούν οι διάσπαρτοι αλλοδαποί, ώστε να εργαστούν με ειδικές άδειες».

Τέλος, επισημάνθηκε «ότι στην αναζήτηση εργατών γης έχουν μπει και οι εξαγωγείς που παρακρατούν από τους παραγωγούς το κόστος των κοπτικών».