Πρωταθλήτρια στις μετακλήσεις εποχικών εργατών γης η Κεντρική Μακεδονία

Έρευνα για την επίδραση των μεταναστευτικών ροών στην αγροτική οικονομία της χώρας εν μέσω πανδημίας

Νομοί-πρωταθλητές στην απασχόληση αλλοδαπών εποχικών εργατών γης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αναδεικνύονται Πέλλα, Ημαθία και Χαλκιδική, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την ατμομηχανή των προγραμμάτων μετάκλησης πολιτών τρίτης χώρας για την προσωρινή απασχόλησή τους σε εποχικές αγροτικές εργασίες.

Την ίδια ώρα, η αλλοδαπή εργασία αναδεικνύεται το απαραίτητο γρανάζι για την ανάπτυξη της εθνικής αγροτικής οικονομίας, ενώ η αγροτική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι απολύτως εξαρτημένη από την παροχή αγροτικής εργασίας από αλλοδαπούς και συγκεκριμένα από Αλβανούς πολίτες. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε o προϊστάμενος του Τμήματος Αδειών Διαμονής Ν. Ημαθίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Ματσαρίδης, με θέμα «Επίδραση των μεταναστευτικών ροών στην αγροτική οικονομία της χώρας, κατά τα πανδημικά έτη 2020 και 2021».

Έδεσσα και Πολύγυρος πρώτοι στις μετακλήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τα έτη 2020 και 2021 (μέχρι το τέλος Αυγούστου), 26.092 εργοδότες ζήτησαν την πρόσληψη για αγροτικές εργασίες 49.460 υπηκόων τρίτων χωρών, κυρίως Αλβανών. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε πρώτη στην απασχόληση αλλοδαπών εποχικών εργατών γης. Μάλιστα, έξι νομοί της (Έδεσσα: 17.194, Πολύγυρος: 6.824, Βέροια: 6.524, Κατερίνη: 2.095, Σέρρες: 850, Κιλκίς: 184) αποτελούν το 68,22% των συνολικών μεταναστευτικών ροών στο σύνολο της χώρας, ενώ σχεδόν 50.000 Αλβανοί εργάστηκαν στην Ελλάδα τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας COVID-19, με την πλειονότητα αυτών να εργάζεται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Έδεσσα, Πολύγυρος, Βέροια). «Η Ημαθία και η Πέλλα, νομοί που συμμετέχουν σε ποσοστό 40% στην παγκόσμια διακίνηση ροδάκινου, αποτελούν την ατμομηχανή των σχετικών προγραμμάτων μετακλήσεων της χώρας. Αν προστεθεί και η ελιά στη Χαλκιδική αργότερα μέσα στον χρόνο, καθώς και ατομικές συνδρομές κάθε άλλου νομού, τότε πράγματι η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί τον ‘‘πιλότο’’ αυτών των προγραμμάτων και, βέβαια, τον μεγαλύτερο ωφελούμενο από την ορθή εφαρμογή τους», επισημαίνει ο κ. Ματσαρίδης.

Στην τέταρτη θέση της λίστας για την απασχόληση αλλοδαπών εποχικών εργατών βρίσκεται η Λάρισα με 2.789, ακολουθεί η Καβάλα με 2.624 και έπονται η Καλαμάτα με 1.257, η Κοζάνη με 1.169, η Φλώρινα με 1.072, τα Χανιά με 870 κ.λπ.

Η Ελλάδα χρειάζεται 25.000 αλλοδαπούς εργάτες

Ως προς τον αριθμό των απαιτούμενων εποχικών εργατών γης, που χρειάζεται η χώρα μας, τα έκτακτα προγράμματα εποχικών μετακλήσεων του 2020 και το φετινό ξεκαθάρισαν το τοπίο, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Αν και οριστικά στοιχεία θα έχουμε αρχές Ιανουαρίου 2022, όταν θα ενσωματωθούν και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς πανελλαδικά, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι ο αριθμός αυτός βρίσκεται γύρω στις 25.000 για όλη τη χώρα», τονίζει ο κ. Ματσαρίδης και υπογραμμίζει πως με βάση το στοιχείο αυτό η αγροτική οικονομία, τουλάχιστον της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι απολύτως εξαρτημένη από την παροχή αγροτικής εργασίας από αλλοδαπούς, και συγκεκριμένα από Αλβανούς πολίτες.

«Αυτό από μόνο του είναι ένα κρίσιμο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο που τόσο η νομοθετική εξουσία όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι αγρότες και οι ενώσεις τους, θα πρέπει να το εξετάσουν διεξοδικά, χωρίς παρωπίδες και εμμονές παλαιότερων εποχών. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η αλλοδαπή εργασία είναι αναγκαίο και απαραίτητο γρανάζι για την ανάπτυξη της εθνικής αγροτικής οικονομίας», αναφέρει ο κ. Ματσαρίδης.

Το θετικό πρόσημο της πανδημίας στην αγροτική οικονομία

Όπως διαφάνηκε από την έρευνα, οι δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στον αγροτικό τομέα για την είσοδο αλλοδαπών εργατών γης ανάγκασαν την ελληνική πολιτεία να θεσπίσει έκτακτες διαδικασίες, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στη χώρα συντεταγμένα και υπό τον πλήρη έλεγχό της χιλιάδες Αλβανοί εργάτες γης.

Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι αυτοί καταγράφηκαν, ασφαλίστηκαν και πληρώθηκε παράβολο, ενώ ταυτόχρονα οι εργοδότες διεύρυναν τη φορολογητέα τους ύλη και στήριξαν ενεργά το φορολογικό σύστημα της χώρας. «Μέχρι σήμερα, ήταν κοινό μυστικό ότι στα χωράφια πηγαίνουν Αλβανοί πολίτες με βραχυχρόνια θεώρηση εισόδου, δηλαδή τρίμηνα ή αλλιώς ‘‘τουριστική’’ βίζα. Η ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας, όμως, έδειξε τον δρόμο για την ορθή απασχόληση Αλβανών πολιτών στην ελληνική γη», αναφέρει ο κ. Ματσαρίδης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες και οι ενώσεις τους ποτέ δεν απαίτησαν δωρεάν και παράνομη εποχική εργασία αλλοδαπών.

«Αυτό που πάντα ήθελαν, το αίτημα που έφτανε σε εμάς στις υπηρεσίες, και εντέλει έγινε φέτος και πέρυσι, ήταν ένα σαφές, γρήγορο και αποτελεσματικό πλαίσιο μετάκλησης. Αυτό εξασφάλισε και για το ελληνικό κράτος κέρδη και για πρώτη φορά πρωτοφανή διοικητικά και οικονομικά οφέλη». Τα χρήματα που χάνονταν για το ελληνικό κράτος με τις βραχυχρόνιες θεωρήσεις εισόδου ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ή γύρω στα 3 εκατ. τον χρόνο, μόνο από το παράβολο.

«Κιβωτός» για τη Μετανάστευση

Η πολυετής εμπειρία του κ. Ματσαρίδη στα ζητήματα της μετανάστευσης σε συνδυασμό με τις σπουδές του τον οδήγησαν στη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «Κιβωτός» (www.civilitas.gr/immigration), το οποίο παραχώρησε στην Υπηρεσία του και μέσα από το οποίο ο κάθε εργαζόμενος στη Μετανάστευση μπορεί να αναζητήσει ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τη νομοθεσία, τους τύπους αδειών διαμονής κ.λπ.

Απώτερος στόχος του, όπως μας είπε, είναι η δημόσια διοίκηση να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, τον χρόνο ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης και τα όποια λάθη και, επίσης, να αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά και να αντιμετωπίζει τον διοικούμενο με ομοιογένεια και διοικητική ομοιομορφία.