Για πρώτη φορά διασυνοριακή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης οίνου στην ΕΕ

Για πρώτη φορά διασυνοριακή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης οίνου στην ΕΕ
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 21 Δεκεμβρίου την πρώτη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για διασυνοριακό κρασί, την περιοχή «Maasvallei Limburg» (Βέλγιο/Ολλανδία).

Οι οίνοι που παράγονται με την ονομασία αυτή παράγονται πράγματι από ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στις δύο όχθες του Meuse στις βελγικές και ολλανδικές περιοχές του Limburg. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη άλλα προστατευόμενα διασυνοριακά ονόματα για τρόφιμα ή τοινοπνευματώδη ποτά, όπως το κρέας από αγελάδες των καταλανικών Πυρηναίων (Γαλλία/Ισπανία) ή το τζιν Jonge jenever/Jonge genever (επίσης Βέλγιο/Ολλανδία), μόλις τώρα θεσπίστηκε το πρώτο όνομα κρασιού που είναι διασυνοριακό. Τα κρασιά «Maasvallei Limburg» μπορούν να είναι λευκά, κόκκινα ή ροζέ.

-Διαφήμιση-

Ένα δεύτερο ΠΟΠ εγκρίθηκε επίσης στις 21 Δεκεμβρίου, το  «Picpoul de Pinet»  της Γαλλίας, το οποίο είναι αποκλειστικά λευκό κρασί, από μια ενιαία ποικιλία αμπέλου, την Piquepoul Blanc. Η συγκομιδή των σταφυλιών, η οινοποίηση, η καλλιέργεια και η παλαίωση των οίνων, γίνεται αποκλειστικά στις ακόλουθες κοινότητες του τμήματος Herault στη νότια Γαλλία: Castelnau-de-Guers Florensac, Mèze Montagnac , Pinet, Pomerols.

Αυτές οι δύο νέες ονομασίες θα προστεθούν σε περισσότερα από 1.750 ήδη προστατευόμενες ονομασίες οίνων ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στην ακόλουθη βάση δεδομένων: http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/e-bacchus/index.cfm?language=FR

 

(Πηγή: European Commission)

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki