Πρώτο το Λουξεμβούργο απαγορεύει τη γλυφοσάτη

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι θα γίνει το πρώτο κράτος-μέλος που απαγορεύει τη χρήση της γλυφοσάτης, ως μέρος μιας δέσμευσης που ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία απαιτεί τον τερματισμό της χρήσης της έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Ρομέν Σνάιντερ, επιβεβαίωσε τα σχέδια για ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη από την 1η Φεβρουαρίου 2020. Θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου για τη διάθεση στην αγορά των υφιστάμενων αποθεμάτων και η χρήση των προϊόντων από επαγγελματίες και/ή ιδιώτες θα επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ο κ. Σνάιντερ πιστεύει ότι η απόφαση της κυβέρνησής του θα επηρεάσει και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία.

Οι αγρότες που θα εγκαταλείπουν τη χρήση της δραστικής ουσίας από το τρέχον καλλιεργητικό έτος 2019/2020 θα αποζημιωθούν, λαμβάνοντας 30 ευρώ ανά εκτάριο γεωργικής γης, 50 ευρώ ανά εκτάριο για εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για αμπελοκαλλιέργεια και 100 ευρώ ανά εκτάριο γης όπου καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα, με τον υπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για την προθυμία των αγροτών να τερματίσουν τη χρήση της δραστικής ουσίας. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα οικειοθελώς 592 από τα 1.005 αγροκτήματα. Οι παραγωγοί οίνων που θα συμφωνήσουν να σταματήσουν τη χρήση όλων των ζιζανιοκτόνων στους αμπελώνες τους θα λάβουν ως αντιστάθμισμα μεταξύ 500 και 550 ευρώ ανά εκτάριο γης, ανάλογα με την κλίση της.

Ο τερματισμός της χρήσης της γλυφοσάτης αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης, το οποίο στοχεύει σε μείωση κατά 50% των προϊόντων αυτών έως το 2030 και μείωση κατά 30% της χρήσης των πλέον επικίνδυνων ή πιο χρησιμοποιημένων προϊόντων μέχρι το 2025.