Πρωτοβουλία 4 δισ. από ΗΠΑ-ΗΑΕ για την προώθηση της ευφυούς γεωργίας και των καινοτόμων πρακτικών

Αναλυτικά όλες οι μεγάλες συμφωνίες που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σε δεσμεύσεις για την άρση της αποψίλωσης των δασών, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, αλλά και την προώθηση της πράσινης τεχνολογίας και της ευφυούς γεωργίας προχώρησαν οι παγκόσμιοι ηγέτες κατά τις πρώτες ημέρες της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γλασκώβη. Οι δράσεις στοχεύουν στην ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ανακοινώθηκε, περισσότερες από 100 χώρες έχουν πλέον προσχωρήσει στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών του εξαιρετικά ρυπογόνου αερίου του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

«Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο με ελάχιστους υπογράφοντες, καλύπτει πλέον κράτη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου και το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκεται και η Βραζιλία, μία από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς εκπομπών μεθανίου, το οποίο προέρχεται μεταξύ άλλων από το πεπτικό σύστημα των αγελάδων. Τρεις άλλες χώρες με μεγάλες εκπομπές μεθανίου, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, δεν έχουν υπογράψει, ενώ η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει τη δέσμευση.

Εξίσου μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η κοινή δήλωση που υπέγραψαν πάνω από 100 ηγέτες κρατών, με την οποία δεσμεύονται ότι θα σταματήσουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030. Για αυτό τον σκοπό, θα αφιερωθούν περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γης, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την υποστήριξη των αυτόχθονων κοινοτήτων.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οικοδεσπότης της COP26, Μπόρις Τζόνσον, ανέβηκε στο βήμα της συνόδου για να ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 110 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% των δασών του πλανήτη υπέγραψαν τη Διακήρυξη για τα Δάση και τη Χρήση Γης, δεσμευόμενες να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

«Η προστασία των δασών μας δεν είναι μόνο μια πορεία δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για ένα πιο ευημερούν μέλλον», τόνισε. Υπογράμμισε μάλιστα τη συμμετοχή ενοχοποιημένων χωρών, όπως της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας, επισημαίνοντας ότι η ανωτέρω δέσμευση μπορεί να αποτελέσει μια «παράλληλη» ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, συντονισμένοι κανόνες για την παρεμπόδιση των εισαγωγών τροφίμων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών θα μπορούσαν να επισπεύσουν το τέλος της καταστροφής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις 28 χωρών δεσμεύθηκαν να εξαλείψουν την αποψίλωση των δασών από το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων όπως το φοινικέλαιο, η σόγια και το κακάο.

Αυτά τα προϊόντα οδηγούν στην απώλεια μεγάλων εκτάσεων δασών προκειμένου να δημιουργείται χώρος για τη βοσκή των ζώων ή για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Πιο προσιτές πράσινες τεχνολογίες

Κάτι που επίσης συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της COP26 είναι ένα σχέδιο για τη συντονισμένη εισαγωγή καθαρών τεχνολογιών στην παγκόσμια σφαίρα, ούτως ώστε να μειωθεί γρήγορα το κόστος τους.

Με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την ΕΕ, την Ινδία και την Αυστραλία μεταξύ χωρών που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας, οι ηγέτες αποφάσισαν να προωθήσουν την πράσινη τεχνολογία, θεωρώντας ότι μια τέτοια παγκόσμια μετάβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Συνολικά, περισσότερα από 40 κράτη δήλωσαν ότι θα ευθυγραμμίσουν τα πρότυπά τους και θα συντονίσουν τις επενδύσεις τους για να επιταχύνουν τη διαδικασία έως το «σημείο καμπής», στο οποίο οι πράσινες τεχνολογίες θα είναι πιο προσιτές και προσβάσιμες από τις εναλλακτικές λύσεις με ορυκτά καύσιμα. Οι πρώτοι πέντε κλάδοι στους οποίους θα επιδιωχθεί αυτό είναι ο καθαρός ηλεκτρισμός, τα ηλεκτρικά οχήματα, ο πράσινος χάλυβας, το υδρογόνο και η βιώσιμη γεωργία.

Στόχος είναι να γίνουν αυτά προσιτά και διαθέσιμα σε όλα τα έθνη έως το 2030 και να δημιουργηθούν 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.