Πρωτοφανής ακαρπία σε κερασιές και μηλιές της Εορδαίας – Να αλλάξει ο κανονισμός ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες

Tεράστιες είναι οι ζημίες στις κερασιές και τις μηλιές της δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Στο Μανιάκι του δήμου Αμυνταίου, υπάρχει ακαρπία στις κερασιές και τις μηλιές, ωστόσο, ευτυχώς οι ροδακινιές είναι φορτωμένες με καρπούς. Μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας υπάρχει και στις αμυγδαλιές, στις οποίες η ακαρπία είναι ένα φαινόμενο που οι παραγωγοί συναντούν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Διαμαντίδηπρόεδρο αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Α. Εορδαίας και Ν. Λεκάνης Βεγορίτιδας, για άλλη μια φορά οι παραγωγοί είναι εκτεθειμένοι, με την πρωτοφανή ακαρπία στις αμυγδαλιές, τις μηλιές και τις κερασιές, τη στιγμή που το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό στις ροδακινιές που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Οι ζημιές στις κερασιές και στις μηλιές της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενο διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην συνέχεια, καθώς και της έντονης σκόνης, είναι εκτεταμένες, με αποτέλεσμα να μην γίνει σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία και να προκύψει καρπόπτωση. Υπάρχουν κτήματα στα οποία τα δέντρα είναι άδεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένες αποδόσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, τόνισε ο κ. Διαμαντίδης.

Και για τις τρεις περιπτώσεις καλλιεργειών, είπε ο κ. Διαμαντίδης, δεν έχει βγει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ, του οποίου ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Πηγή: ertnews.gr