«Πρωτοφανής» ανησυχία για τα λιπάσματα στη γεωργία

Παγκόσµια Οµοσπονδία Λιπασµάτων (IFA)

Το ζήτημα των λιπασμάτων είναι ένα από τα πιο καυτά στη γεωργία την τελευταία διετία, καθώς οι τιμές και η διαθεσιμότητα διέρχονται από αναταράξεις, σημαδεύοντας μια πολυτάραχη περίοδο για τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

«Οι τελευταίοι 12 με 18 μήνες είναι εντελώς άνευ προηγουμένου, όσον αφορά τον αριθμό των ερωτήσεων που λαμβάνουμε για τα λιπάσματα, ειδικά εκτός του κλάδου», δήλωσε στη Wisconsin State Journal η Laura Cross της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Λιπασµάτων (IFA). «Έχει υπάρξει τεράστια αστάθεια και αβεβαιότητα σε αυτές τις αγορές».

Η Cross δήλωσε ότι ένα μέρος της αστάθειας απορρέει από τη μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού, αλλά σε αυτή συνέβαλαν και ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις, όπως η άνοδος των τιμών παραγωγού για τις καλλιέργειες, η οποία οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για λιπάσματα. «Οι αγορές λιπασμάτων βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα στις αγορές ενέργειας και στις αγορές τροφίμων», τόνισε η Cross.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για αναστάτωση, όπως έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές της πανδημικής εποχής COVID-19». Ωστόσο, παρά τις υψηλές τιμές, η Cross ξεκαθαρίζει ότι η προοπτική μιας παγκόσμιας έλλειψης λιπασμάτων είναι μύθευμα.