Πρωτοποριακά εστιατόρια, στην υπηρεσία των φτωχών και του περιβάλλοντος

Αξιοποιώντας το περίσσευμα των τροφίμων

prwtoporiaka-estiatoria

Τον ειλικρινή θαυμασμό και την αμέριστη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας έχει αποσπάσει το φιλόδοξο πρότζεκτ του Massimo Bottura, ονόματι «Food for Soul».

Μέσω αυτού, ο δημοφιλής Ιταλός σεφ έχει θέσει ως στόχο την παροχή τροφής στους απόρους και συνάμα τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, περιορίζοντας τις επακόλουθες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου, ξεκίνησε στο Λονδίνο η λειτουργία της ιδιότυπης κοινοτικής κουζίνας «Refettorio Felix», η οποία σερβίρει καθημερινά μεσημεριανό σε επισκέπτες που στερούνται οικονομικής άνεσης ακόμα και για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. Το μενού της κουζίνας μεταβάλλεται συνεχώς, ανάλογα με την τροφοδοσία που της παρέχει η τοπική φιλανθρωπική οργάνωση «The Felix Project», η οποία συλλέγει τρόφιμα που μένουν στα αζήτητα από τους εύπορους καταναλωτές. Έτσι, από το περίσσευμα των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά, δημιουργήθηκε αυτή η πρωτοποριακή κουζίνα, που μάλιστα έχει φιλοξενήσει επιφανείς σεφ, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Αρχικά, η ιδέα είχε πάρει σάρκα και οστά στην πατρίδα του Bottura, με το άνοιγμα του Refettorio Ambrosiano στην υποβαθμισμένη συνοικία Greco του Μιλάνου, όπου φιλοξενούνται αρκετοί άστεγοι και πρόσφυγες. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας και το Refettorio Gastromotiva, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί το 2016 (σ.σ. εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία). Έτσι, λειτουργώντας αποκλειστικά με τρόφιμα που επρόκειτο να βρεθούν στον κάλαθο των απορριμμάτων, ο Bottura δείχνει τον δρόμο για το πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον.

Στην ΕΕ, κάθε χρόνο σπαταλώνται περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, οι οποίοι αποτελούν το 20% της συνολικής παραγωγής.