Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Το πρωτοποριακό θερμοκήπιο της ΟΕΤ στην AgroExpo 2023

30/05/2023
3' διάβασμα
to-protoporiako-thermokipio-tis-oet-stin-agroexpo-2023-293549

«Επανάσταση στη Βιώσιμη Γεωργία με τη συνεισφορά των ημιδιαφανών ενσωματωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στα θερμοκήπια», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies στο πλαίσιο της Αγροτικής Έκθεσης Ιεράπετρας Agroexpo 2023. 

Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της OET-Διευθυντής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘΣτέργιος Λογοθετίδης και η Νανοτεχνολόγος- Γεωπόνος της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου αναφέρθηκαν στο μοναδικό στο είδος του θερμοκήπιο που λειτουργεί αποκλειστικά με ΑΠΕ και με 3ης γενιάς Ημιδιάφανα Οργανικά φωτοβολταϊκά που παράγονται στην Ελλάδα. Παράλληλα μίλησαν για τις μοναδικές ιδιότητες των αγροβολταϊκών που εξασφαλίζουν τριπλή χρήση γης: Παραγωγή ενέργειας, τροφής και εξοικονόμησης νερού.

Το θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ είναι το πρώτο παγκοσμίως  ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο ,το οποίο με τη χρήση 100%  ΑΠΕ,  παράγει, αυξάνει την ποσότητα και βελτιώνει ταυτόχρονα την ποιότητα στην παραγωγή υδροπονικής τομάτας. Λειτουργεί με αυτόνομα ενεργειακά συστήματα εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα , σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες.

Το πρωτοποριακό θερμοκήπιο και οι λειτουργίες του παρουσιάστηκαν στο stand της ΟΕΤ, στο πλαίσιο της AgroExpo 2023 στην Ιεράπετρα Κρήτης κερδίζοντας τις εντυπώσεις

Το stand της Organic Electronic Technologies επισκέφθηκαν εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών μονάδων καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης.    

Το πρώτο παγκοσμίως

Σε μία περίοδο όπου το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις, και με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία περισσότερο από ορατές, τα οφέλη από τη χρήση αγροβολταϊκών είναι πολλαπλά.

Η εκτεταμένη χρήση των αγροβολταϊκών , των φωτοβολταϊκών δηλαδή που μπορούν να ενσωματωθούν στην εσωτερική μεριά της οροφής των θερμοκηπίων, αξιοποιούντην ηλιοφάνεια για να τροφοδοτήσουν διαδικασίες παραγωγής δίνοντας απάντηση στο πρόβλημα του κόστους ενέργειας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει αυτονομία σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το θερμοκήπιο της ΟΕΤ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης λειτουργεί αυτοματοποιημένα με τα φωτοβολταϊκά της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ, χωρίς να λαμβάνει ενέργεια από κάποια άλλη εξωτερική πηγή.

Τα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΟΕΤ, βρίσκονται εγκαταστημένα στην οροφή του θερμοκηπίου. Παράγουν ενέργεια, δημιουργούν  σκίαση κατά την περίοδο της έντονης ακτινοβολίας, και ταυτόχρονα αποκόπτουν την βλαβερή UV ακτινοβολία για τα φυτά  και το περιβάλλον.

Το  πλήρως αυτόνομο off-grid σύστημα,  παράγει 12 μήνες το χρόνο θερμοκηπιακή υδροπονική τομάτα και έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Από τα έως τώρα αποτελέσματα της λειτουργίας του θερμοκηπίου ,  διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί έως και 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της στέγης  του. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ελέγχονται

και άλλες παράμετροι, όπως οι αυτοματισμοί, ο περιορισμός της ακτινοβολίας, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας, ο προσανατολισμός της εγκατάστασης κ.λπ.

Η AgroExpo 2023, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά η εταιρεία ΟΕΤ,   διοργανώθηκε στην Ιεράπετρα  από τις 25-28 Μαϊου από το Επιμελητήριο Λασιθίου με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, των καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και καλλιέργειας και των ερευνητικών δράσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: