Πρωτοβουλίες για βοσκοτόπια, ελέγχους, γενετική βελτίωση από Γ. Τσιρώνη – Συναντήσεις με Πεβερέτο, Στεργίου, Μπαρλιά 

Έλεγχοι και γενετική βελτίωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες στις προτεραιότητες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πρωτοβουλίες για το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων στα βοσκοτόπια,  καθώς πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα μέχρι τη λήξη των παρατάσεων το 2019.

Την περασμένη Τετάρτη έγινε συνάντηση σε θετικό κλίμα με «μενού» : διαχείριση βοσκοτόπων, ελληνοποιήσεις, φορολογικό, ασφαλιστικό, εργόσημο και κινητά σφαγεία ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Κώστα Σέλτσα, το Νίκο Στεργίου, πρόεδρο του συνεταιρισμού «Πελεκάνος», τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκη Πεβερέτο και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πρεσπών και μέλος του ΔΣ του φορέα Πρεσπών, Μιχάλη Ναλπαντίδη. 

Τέθηκαν και τοπικά ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή των Πρεσπών από την πλευρά του Νίκου Στεργίου και τη διαχείριση βοσκοτόπων σε προστατευόμενες περιοχές αλλά και γενικότερα ζητήματα, που απασχολούν τον αγροτικό τομέα: ελληνοποιήσεις προϊόντων, κινητά σφαγεία, ασφαλιστικό, φορολογικό και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που έχουν καταντήσει μη λειτουργικό το εργόσημο, με αποτέλεσμα  να μη μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, κυρίως στις ακριτικές περιοχές. 

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του ΣΕΚ , Τάκης Πεβερέτος επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες σε δυο ζητήματα: 

  1. Στο μοντέλο των Πρεσπών ως πρόταση διαχείρισης βοσκοτόπων , για να ενταχθούν και περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις  και να μην αυξάνονται οι καλαμιώνες αλλά και σε 
  2. Κινητά σφαγεία, που κοστίζουν περίπου 330.000 ευρώ με δυο γραμμές και δίνουν λύσεις σε παραγωγούς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Κατατέθηκε μάλιστα και σχετική πρόταση ώστε να εγκριθούν τα κινητά σφαγεία, όπως συμβαίνει σε Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχία. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, τα κινητά σφαγεία θα λύσουν το πρόβλημα ειδικά σε απομονωμένες περιοχές και νησιά, καθώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να διανύσουν ακόμη και 80 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να καθίστανται μη ανταγωνιστικά. 

Η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας 

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Γιάννη Τσιρώνη με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Τάκη Πεβερέτο και τον αντιπρόεδρο του Γαία Επιχειρείν, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ, Χρήστο Μπαρλιά. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε λόγος για τις επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων για τα παλαιά χρέη, που τους ταλανίζουν, τον εφιάλτη των ζωονόσων και τα θέματα των βοσκοτόπων.

Ο Τάκης Πεβερέτος και ο Χρήστος Μπαρλιάς παρουσίασαν το προφίλ της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία  απασχολεί περίπου 500.000 ανθρώπους, δίνει δουλειά σε χιλιάδες επιχειρήσεις και  απορροφά το 1/3 του φυτικού κεφαλαίου. Οι τιμές  στο αιγοπρόβειο γάλα, είπαν, παραμένουν καθηλωμένες εδώ και δυο δεκαετίες, το αγελαδινό, πιέζεται αφόρητα από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος ενώ η τιμή του αρνιού κινείται σε ιστορικά χαμηλά.

Οι δυο παλαιές καραβάνες από το συνεταιριστικό κίνημα μετέφεραν στον αναπληρωτή υπουργό  την αγωνία χιλιάδων παραγωγών γάλακτος – κρέατος. Παλαιά δάνεια πνίγουν τους κτηνοτρόφους, το θέμα των αδειοδοτήσεων σκοντάφτει διαρκώς στην έλλειψη ολοκληρωμένου κτηματολογίου, παρατηρούνται παρερμηνείες από ορισμένα δασαρχεία και προβλήματα στην ταυτοποίηση και τον καθορισμό των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για την έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, τις ελληνοποιήσεις, τις ζωονόσους και τόνισαν πως  τα νέα μέτρα:   ασφαλιστικά/φορολογικά, ενέργειας και  ΕΝΦΙΑ επιφέρουν νέες  επιβαρύνσεις στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο, καθιστώντας μη βιώσιμες τις μονάδες.

Με τέτοιες πρακτικές, εξήγησαν, δυναμιτίζεται κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας και διατροφική επάρκεια, καθώς το κτηνοτροφικό επάγγελμα εγκαταλείπεται, μολονότι δυναμικά προϊόντα της ελληνικής γης (τυριά, γιαούρτι κ.ά), που συνδέονται με τις εξαγωγές, βασίζονται στην κτηνοτροφία.  

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ ζήτησε ταυτοποίηση των επιλέξιμων εκτάσεων και αύξηση της ένταξης βοσκοτόπων , απλοποίηση της αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας, καθώς και καθιέρωση του μοντέλου των Πρεσπών για τη βόσκηση σε προστατευόμενες περιοχές. 

Οι κτηνοτρόφοι χαρακτήρισαν θετικό γεγονός την ύπαρξη αφορολόγητου για τους αγρότες αλλά ζήτησαν γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών και  μίλησαν για ιδιαίτερα υψηλές φορολογικές κι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Ζήτησαν μείωση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και τις χονδροειδείς ζωοτροφές από 24% στο 13% με προοπτική να πάει στο 8%. Επίσης, φοροαπαλλαγές για τα παραγωγικά ακίνητα : στάβλους, αποθήκες, χωράφια, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Εξάλλου ζήτησαν εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Γενετικής Βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων. Επεσήμαναν τη στρατηγική σημασία των φυλών των αγροτικών ζώων για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας αλλά και την αναγκαιότητα να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί νέο σύγχρονο πλαίσιο για τη Γενετική Βελτίωση, που θ΄ αντιμετωπίζει τα ζητήματα συνολικά και όχι αποσπασματικά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φάνηκε δεκτικός ως προς τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και πληροφορίες αναφέρουν πως ζήτησε να ενημερωθούν οι παραγωγοί για την αναγκαιότητα εμβολιασμών των κοπαδιών τους, μετά τα μαζικά προβλήματα με την οζώδη δερματοπάθεια και ο ΣΕΚ ανταποκρίθηκε.