Με τις σπορές στα χειμερινά σιτηρά να έχουν ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση στο σκληρό σιτάρι που είχε διαφανεί στα τέλη Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν μείωση εκτάσεων 15%-20% στην Κεντρική Μακεδονία και 5%-10% στη Θεσσαλία, σε μια χρονιά που συνολικά τα χειμερινά σιτηρά αναμένεται να χάσουν στρέμματα. Πέρσι, βάσει του ΟΣΔΕ, καλλιεργήθηκαν xxx σκληρού σίτου. Από τη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, κερδισμένο βγαίνει κυρίως το κριθάρι, ενώ σε ορισμένες περιοχές ευνοείται και το μαλακό σιτάρι. Σε επίπεδο φυτρώματος δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στη Θεσσαλία, εν αντιθέσει με αρκετές περιοχές στη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα, όπου η απουσία βροχοπτώσεων στέρησε από πολλούς παραγωγούς τη δυνατότητα να σπείρουν.  Ως συνέπεια, αρκετοί εξ αυτών σκέφτονται τη λύση του ηλίανθου.

Σημαντική η πτώση στο σκληρό, ανεβαίνει το κριθάρι

Από 5% έως 10% εκτιμούν τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σκληρού σίτου στη Θεσσαλία γεωπόνοι και γνώστες τις αγοράς σποροπαραγωγής. Μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, από τον Δομοκό Φθιώτιδας: «Οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες. Το φύτρωμα εξελίσσεται ομαλά, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα από το χιόνι». Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από την Καρδίτσα, Δήμος Κατσής, «φαίνεται ότι τα στρέμματα στο σκληρό θα είναι λιγότερα, με μια μείωση μεταξύ του 5% – 10%. Σίγουρα η τιμή του σιταριού δεν ήταν αυτή που ήθελε ο κόσμος. Επίσης, βλέπουμε άνοδο στο καλλιεργούμενο κριθάρι, ενώ αρκετοί παραγωγοί  έβαλαν φέτος μαλακό σιτάρι. Άλλωστε, η περσινή χρονιά ήταν από τις ελάχιστες όπου για κάποιο διάστημα η τιμή στο μαλακό ήταν υψηλότερη από το σκληρό». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιολογικών Φρούτων και Λαχανικών Τρικάλων, Δημήτρης Βράτζας, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Πιστεύω ότι οι εκτάσεις των χειμερινών σιτηρών θα είναι σχεδόν ίδιες συνολικά, ελαφρώς μειούμενες. Στο σκληρό σιτάρι υπάρχει πράγματι μείωση. Ό,τι έχασε σε στρέμματα θα το πάρει κυρίως το κριθάρι, είτε το συμβολαιακό, είτε για κτηνοτροφική χρήση. Εδώ να σημειώσουμε ότι η μείωση στο σκληρό δεν ανταποκρίνεται στην πτώση που παρατηρείται στον πιστοποιημένο σπόρο».

Την πτωτική τάση στην καλλιέργεια επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» και ο υπεύθυνος αγορών σίτου της «Μέλισσα –  Κίκιζας» Δημήτρης Μπακοδήμος, χωρίς ωστόσο να ενστερνίζεται την άποψη περί σημαντικής μείωσης στο συμβολαιακό σιτάρι: «Είναι γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μια μείωση στη ζήτηση πιστοποιημένου σπόρου, αλλά είναι πρώιμο να μιλήσουμε για μείωση στο συμβολαιακό. Σε ό,τι αφορά το σκληρό σιτάρι στο σύνολό του, εκτίμησή μας είναι ότι στην Κεντρική Μακεδονία η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη Θεσσαλία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Αρκετοί παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα δεν καλλιέργησαν τα χωράφια τους και φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλίανθο». «Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη φέτος η αναλογία σκληρού σιταριού – κριθαριού είναι 20%-80%», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Τριλόφου, Χρήστος Τσιλιάς.

Kαταποντίστηκε η ελαιοκράμβη ελλείψει βροχοπτώσεων

Τη στιγμή που στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης οι προβλέψεις για μείωση της καλλιέργειας ελαιοκράμβης αναθεωρούνται προς το χειρότερο, κάθετη μείωση φαίνεται να έχουν υποστεί η εγχώριες εκτάσεις, καθώς η παρατεταμένη έλλειψη βροχών, κυρίως τον Σεπτέμβριο, άφησε τους παραγωγούς με το… όνειρο. Σύμφωνα με το ΟΣΔΕ, πέρσι οι εκτάσεις πανελλαδικά είχαν ξεπεράσει τα 150.000 στρέμματα, διατηρώντας μια σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία τριετία. «Πανελλαδικά, υπολογίζουμε τη μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων γύρω στο 50%, ενώ στις Σέρρες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Ιωάννης Τυχάλας. Τεράστιες είναι οι απώλειες και στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της «Βιοντήζελ» στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Στέλιος Γουνιώτης: «Εάν σε μια φυσιολογική χρονιά είχαμε 25.000 στρέμματα, φέτος ζήτημα αν μπήκαν 3.000 – 4.000, λόγω της ανομβρίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στην περιοχή τα χωράφια είναι ξηρικά οπότε αν την άνοιξη έχουμε πολλές βροχές όπως πέρσι, θα σπαρθεί ηλίανθος».

Πρόβλημα από την έλλειψη βροχών αντιμετώπισαν και στη Θεσσαλία, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος. «Οι παραγωγοί περίμεναν μέχρι αρχές Οκτωβρίου, αλλά οι βροχές δεν ήρθαν. Εκτιμώ ότι αρκετός κόσμος θα στραφεί στον ηλίανθο, δεδομένης και της περσινής χρονιάς στο βαμβάκι. Νομίζω ότι η καλλιέργεια του ηλίανθου ταιριάζει περισσότερο στα χωράφια μας».

Μικρότερη είναι η μείωση στρεμμάτων σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται ελαιοκράμβη, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από τον Βόλο Θανάσης Κούντριας: «Στη Μαγνησία υπάρχει ένας εξορθολογισμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων που θεωρώ ότι δεν είναι λιγότερες των 8.000 στρεμμάτων. Εδώ δεν υπήρξε πρόβλημα με τις βροχές γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι καλά και στα ξηρικά και στα ποτιστικά χωράφια ενώ το ψύχος θα βοηθήσει να “καεί” η κορυφή του φυτού και να βγουν τα πλευρικά στελέχη».