Προχωρά το έργο για την άρδευση νότιου Ρεθύμνου–Μεσαράς Ηρακλείου

Προχωρά το έργο για την άρδευση νότιου Ρεθύμνου–Μεσαράς Ηρακλείου
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο στον Πλατύ ποταμό για το φράγμα της Φανερωμένης, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.
 
Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πως το φαινόμενο της ερημοποίησης δεν είναι προ των πυλών, αφού σημειώνεται αύξηση των θερμοκρασιών, τονίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία με στοιχεία η άνοδος της θερμοκρασίας στην Κρήτη είναι άνω των 5 βαθμών. Χαρακτήρισε έργο πνοής την εκτροπή του ποταμού Πλατύ για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων στη Μεσαρά και το νότιο Ρέθυμνο και ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο (ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές  μελέτες, τεύχη δημοπράτησης κ.ά.).
 
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης σημείωσε πως η εκτροπή του συγκεκριμένου ποταμού αποτελεί ένα μεγάλο έργο πνοής που εκπονείται με το υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης. Εξήγησε πως αφορά  δίκτυο για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων στη νότια πλευρά της μεγαλονήσου και πως ήδη έχει εκδοθεί έγκριση από τις 18.7.2016.
 
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι αναμένεται η έγκριση μελέτης οικονομικής σκοπιμότητας , η αποπληρωμή του έργου είναι εξασφαλισμένη, καθώς είχε υπαχθεί στο ΠΑΑ 2007-13 ενώ εξήγησε πως καθώς υπάρχει το κριτήριο της συμπληρωματικότητας για την προγραμματική περίοδο 2014-20 το έργο είναι σε προτεραιότητα. Σημείωσε πάντως ότι εφεξής θα υπάρχει βαθμολογία και συγκριτική αξιολόγηση για όλα τα υποψήφια έργα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τους πόρους προέρχονται από την ΕΕ.