«Ψαλίδι» 38% στα κέρδη των Άγγλων αγροτών σε περίπτωση άτακτου Brexit

Η κρεατοπαραγωγή αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα

Στα 6.000 ευρώ το όριο οφειλών για σύνταξη για όσους αγρότες μπουν στις 120 δόσεις
-Διαφήμιση-

Ο ι Άγγλοι αγρότες θα μπορούσαν να δουν τα κέρδη των εκμεταλλεύσεών τους να μειώνονται κατά περισσότερο από το 1/3 μέχρι το 2022, σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία ακολουθήσει την οδό ενός «σκληρού» Brexit. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Συμβούλιο Αγροτικής και Κηπευτικής Ανάπτυξης (AHDB) της Μ. Βρετανίας, ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις εισαγωγές και το υψηλότερο κόστος εργασίας θα οξύνουν τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στο καθεστώς επιδοτήσεων, «ψαλιδίζοντας» τον μέσο όρο των αγροτικών πλεονασμάτων κατά 38%.

Αν και το συγκεκριμένο σενάριο πρόκειται να επηρεάσει σοβαρά όλους τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει στην κρεατοπαραγωγή. Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες, εφόσον καθιερωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι φθηνότερες εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τρίτες χώρες. Τα φθηνότερα προϊόντα που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά της χώρας αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τους παραγωγούς βόειου κρέατος, ενώ οι παραγωγοί πρόβειου κρέατος πρόκειται να πληγούν εξαιτίας της επιβολής δασμών από την ΕΕ, που θα οδηγήσει στην απώλεια της κύριας εξαγωγικής τους αγοράς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί βόειου και πρόβειου κρέατος που δραστηριοποιούνται σε πεδινές ζώνες θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις περικοπές των άμεσων ενισχύσεων από ό,τι οι ορεινοί κτηνοτρόφοι.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία θα προκύψει από την άρση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπεται ότι θα αποτελέσει έναν εξίσου σημαντικό πονοκέφαλο για αρκετούς κλάδους. Το κόστος εργασίας μπορεί να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2022, ακόμη και αν διευκολυνθεί η πρόσβαση στην προσωρινή εργασία.

Στον αντίποδα, το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων αναμένεται να προστατευτεί σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών τριβών, καθώς θα καταστήσει τις εισαγωγές ακριβότερες.

-Διαφήμιση-