Ψεκαστικά κοµµένα και ραµµένα στις ανάγκες κάθε παραγωγού

Ο Βασίλης Ζαϊντούδης διηγείται την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

Ψεκαστικά κοµµένα και ραµµένα 
στις ανάγκες κάθε παραγωγού

Εποχή έντονης δουλειάς είναι αυτή η περίοδος για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκµηχάνισης της γεωργίας λόγω της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. «Ετοιµάζουµε συνέχεια προσφορές για παραγωγούς µε συγκεκριµένες οικονοµικές προδιαγραφές, χωρίς βέβαια να ξέρουµε αν τελικά θα εγκριθεί η αίτησή τους και, ακόµα περισσότερο, αν στη συνέχεια θα υλοποιηθεί. Και να φανταστείτε ότι, αυτήν τη στιγµή, µιλάµε για µηχανήµατα που θα αγοραστούν την επόµενη χρονιά», λέει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Ζαϊντούδης, ιδιοκτήτης της Αφοί Ζαϊντούδη ΟΕ, που κατασκευάζει ψεκαστικά µηχανήµατα, ράµπες ψεκασµού και ειδικές κατασκευές ψεκαστικών.

Η εταιρεία, µε τη σηµερινή της µορφή, ιδρύθηκε το 2006 και εδρεύει στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, στο 17ο χλµ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Ωστόσο, η ιστορία της πάει πιο πίσω στον χρόνο, αφού πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, την οποία ίδρυσε το 1994 ο πατέρας του Βασίλη, Δηµήτριος Ζαϊντούδης, ο οποίος είχε διατελέσει για πολλά χρόνια τεχνικός υπεύθυνος της εταιρείας «Κεφαλάς-Περράκης ΑΕ», µιας «µυθικής παλαιάς εταιρείας στον τοµέα», όπως µας λέει ο Βασίλης.

Ο ίδιος θυµάται από µικρός το δέος για τα µηχανήµατα και τη χαρά, όταν ο πατέρας του τον έπαιρνε µαζί του στα ταξίδια. «Αυτά ήταν τα ευχάριστα», διηγείται, προσθέτοντας ωστόσο ότι η καθηµερινότητα ενός επιχειρηµατία στην Ελλάδα είναι δύσκολη και συχνά απογοητευτική.

«Οι αγρότες ξέρουν τι θέλουν»

Από το 2000 ο Βασίλης Ζαϊντούδης ξεκίνησε να ασχολείται όλο και περισσότερο µε την επιχείρηση, ενώ τα τελευταία χρόνια την έχει αναλάβει πλήρως µαζί µε την αδελφή του, η οποία είναι επικεφαλής του οικονοµικού τοµέα. Όπως λέει, αυτό που του έχει κάνει φέτος ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι λιγότεροι αγρότες σε σχέση µε παλαιότερα δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ενός εντυπωσιακού τρακτέρ µε τα χρήµατα που θα λάβουν από τα προγράµµατα. «Σχεδιάζουν τι είδους µηχανήµατα θα πάρουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες και την απόδοση της δουλειάς τους», αναφέρει. Οι περισσότεροι, µάλιστα, φτιάχνουν µικρά προγράµµατα, µέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της εκµετάλλευσής τους, και αυτό σηµαίνει «ότι το επίπεδο των παραγωγών ανεβαίνει, ξέρουν τι χρειάζονται και σε τι θέλουν να επενδύσουν». Η εταιρεία προσφέρει επιλογές σε κάθε πελάτη ανάλογα µε τις προτεραιότητές του, ώστε ο εξοπλισµός που παρέχεται και τοποθετείται πάνω στο µηχάνηµα να απαντά πραγµατικά στις ανάγκες του ίδιου και της εκµετάλλευσής του. «Θέλω ο πελάτης µου να έχει το µηχάνηµα που του χρειάζεται και του ταιριάζει.

Αν το µηχάνηµα του δώσει δυνατότητες που δεν ήξερε ότι είχε πριν το αποκτήσει, θα είναι ευχαριστηµένος. Άλλωστε, πρακτικά, εξοπλίζοντας ένα µηχάνηµα µε περισσότερα πράγµατα από αυτά που χρειάζεται, ανεβάζεις την τιµή για τον πελάτη, αλλά ανεβάζεις και το κόστος κατασκευής του», εξηγεί. Δεδοµένου ότι τα εξαρτήµατα που χρησιµοποιούνται εισάγονται, «εµείς δεν κερδίζουµε περισσότερο», προσθέτει.

Μεγάλα ονόµατα στο παλµαρέ της

Στο εργοστάσιο της Αφοί Ζαϊντούδη υπάρχει σχεδιαστικό τµήµα και χώρος παραγωγής, όπου η πρώτη ύλη, το µέταλλο, µετατρέπεται σε µηχάνηµα και, στη συνέχεια, γίνεται το τελικό µοντάρισµα µε τα επιπλέον εξαρτήµατα.

Η εταιρεία εισάγει και εµπορεύεται αντλίες και χειριστήρια ψεκαστικών Imovilli Pompe, τα κορυφαία γερµανικά ακροφύσια ψεκασµού Lechler, καθώς και εξαρτήµατα ψεκαστικών του ιταλικού οίκου Arag (φίλτρα ψεκαστικών, χειριστήρια ψεκαστικών µηχανικά και ηλεκτρικά, µπεκ ράµπας, ακροφύσια ψεκασµού, µάνικες ψεκασµού, computer ψεκαστικών, δορυφορικά συστήµατα πλοήγησης, mixer φυτοφαρµάκων, ιχνογράφους κ.ά.).  Επιπλέον, εισάγει, επισκευάζει και εµπορεύεται τους «καλαµποκάδες» (συλλεκτικά αραβοσίτου) Fantini.

«Η σωστή επιλογή µηχανήµατος βελτιώνει την απόδοση της καλλιέργειας»

Γιατί, όµως, ένας αγρότης να αγοράσει ένα καινούργιο ψεκαστικό µηχάνηµα; «Θα µειωθεί το κόστος παραγωγής και θα βελτιωθεί η απόδοση της καλλιέργειάς του», απαντά ο επιχειρηµατίας. «Τα φάρµακα που χρησιµοποιεί για την καλλιέργειά του θα εφαρµόζονται πιο αποδοτικά και δεν θα χρειαστεί να ψεκάσει δύο φορές το ίδιο σηµείο, ξοδεύοντας περισσότερο φάρµακο», εξηγεί. Όµως, ίσως το µεγαλύτερο κέρδος είναι το γεγονός ότι ένα σύγχρονο εξοπλισµένο µηχάνηµα «σηκώνει ένα πολύ µεγάλο φορτίο από τον χειριστή, κάτι που σηµαίνει ότι θα κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά του και θα είναι πιο συγκεντρωµένος σε αυτό που κάνει.

Πολλοί πελάτες µου λένε ‘‘παλιά ανέβαλλα συνέχεια τον ψεκασµό, γιατί ήταν πολύ δύσκολο, τώρα ούτε που το σκέφτοµαι’’». Ως επιχειρηµατίας, ένα αίτηµα έχει προς τη σηµερινή και την εκάστοτε κυβέρνηση: «Να µας αφήσουν να δουλέψουµε, να µην αλλάζουν συνέχεια οι συνθήκες, οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις. Και να υπάρχει καλύτερη οργάνωση. Κοιτάξτε τώρα τον χαµό που γίνεται µε τα προγράµµατα. Πέφτουν όλοι µαζί και µετά για χρόνια δεν γίνεται τίποτα. Η προηγούµενη προκήρυξη βγήκε το 2011 και η υλοποίηση έγινε το 2014. Όλο αυτό το χρονικό διάστηµα, η αναµονή για την αγορά είναι θάνατος».