Ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακός βουλευτής, ψηφιακό ΥΠΑΑΤ

Θυμάστε τον υπάλληλο στο γκισέ, που σας ζητούσε πάντα ένα καινούργιο έγγραφο για να κάνετε τη δουλειά σας; Την ταλαιπωρία για μία άδεια μονάδας ή για την ίδρυση επιχείρησης; Ή μήπως την επίκληση ενός γνωστού, μήπως βρείτε άκρη; Μέχρι και σήμερα, οι αδειοδοτήσεις στην κτηνοτροφία για τις μονάδες διαρκούν έως και πάνω από 4 χρόνια. Ουκ ολίγοι έχουν την πικρή πείρα η κοινότητα να τους ζητά χρήματα πίσω, γιατί δεν υπήρξε άδεια. Μάλιστα, πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία όταν, στο παρελθόν, αδειοδότηση ελληνικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας δόθηκε μετά από 12 χρόνια, ελλείψει νομικού καθεστώτος για θανάτωση του οξύρρυγχου! Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο και την ψηφιοποίηση είχαν παρθεί ήδη από το 2001, αλλά τα χάλια είναι ορατά μέχρι σήμερα και φάνηκαν μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή του ΕΦΚΑ. Όλο το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπαλλήλων, καλείται να προσαρμοστεί στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, καθώς άμεσα η ψηφιακή υπογραφή θα αντικαταστήσει πολλές από τις διαδικασίες που μέχρι σήμερα ήταν χειρόγραφες, εξοικονομώντας πόρους και διευκολύνοντας τη ζωή και των παραγωγών. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δια του Νίκου Παππά, με κονδύλια ύψους 380 εκατ. ευρώ βάζει πλάτη, για να ξημερώσει καινούργια μέρα στη δημόσια διοίκηση. Πηγές αναφέρουν πως αν τα πληροφοριακά συστήματα που υπάρχουν δεν είναι συμβατά, θα καταγραφούν και θα αντικατασταθούν.

Μειώνεται το χαρτί

Η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δια της Όλγας Γεροβασίλη, έχει ήδη συνυπογράψει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε και το Δημόσιο ν΄ αναβαθμιστεί και να δημιουργηθεί επενδυτικό κλίμα, στο πλαίσιο των πλατφορμών, που δεν θα χρειάζονται μεσάζοντες και πελατειακές σχέσεις. Το «ψηφιακό στοίχημα» μάλιστα έχει υιοθετήσει και η Βουλή, καθώς πρόσφατα, επί προεδρίας Νίκου Βούτση, εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική κάρτα για την ψηφοφορία και έχει μειωθεί και ο όγκος χαρτιού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα, αναφέρθηκε στο κομμάτι των άμεσων επενδύσεων, που πλέον αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ και είναι γνωστό ότι ψηλά στην ατζέντα όλων των υποψηφίων επενδυτών είναι η γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.

Ψηφιακά δικαστήρια

Η ψηφιοποίηση της πολιτικής και ποινικής διαδικασίας εφαρμόστηκε ήδη σε 41 φορείς στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας και το έργο σε β΄ φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας. Το βασικό είναι ότι πλέον, θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα και ο δημόσιος υπάλληλος που δεν υπογράφει και καθυστερεί τις διαδικασίες, θα είναι γνωστός και στο σύστημα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη, στο εγγύς μέλλον, η δουλειά του κλητήρα θα είναι πλέον παρελθόν.